2009/05/05

Hälsoval Skåne

Vi genomgår hälsoval här nere i södern. Innebär att man själv ska välja vårdenhet och lista sig på. Vårdenheten får inte neka valet och avgifterna blir billigare på vald enhet. Låter väl bra?
Har man inte gjort något val blir man listad på senaste besökta vårdenhet.
För några veckor sedan fick jag, Rickard och Molly papper på vårdenhet och det var satt på vår vårdcentral i byn. Perfekt, precis som vi vill ha det.
Har gått och väntat på Lillys bekräftelse och den damp ner i lådan förra veckan. Hon har blivit listad på en vårdcentral i grannbyn:-o. Vi har aldrig besökt den vårdcentralen så fråga mig inte varför hon fick den. Ligger dessutom inte ens i samma kommun som oss.
Så står det då att från den 1 maj kan man gå in på deras sida och göra sin ändring där. Det går inte alls.
Hon har fått tid till bvc i slutet av maj så jag lämnar lapparna då om vi inte fått till det på nätet. Ja bvc på vår vårdcentral som hon alltid gått till;-).

Tydligen är det så också att vårdcentralen får pengar efter hur många som listar sig. Hoppas det är många här så vi får behålla den. Men det måste bli ett himla tryck på enheterna när dom verkligen måste prestera bra för gör dom inte det så listar inte folk sig och då får dom inga pengar. Är det bra eller dåligt kan man undra? Är en vårdenhet med många listningar automatiskt en bra enhet eller folk är bara vana vid att man har den på sin ort? Får väl se hur länge detta håller på innan dom kommer på nästa grej som dom ska göra för att förändra;-). För just inom sjukvården har det varit väldigt turbulent. Vårdcentraler som ska stängas ena stunden för att i nästa är det självklart att dom ska vara öppna.
Vår enhet har haft stora problem med att få läkare efter att läkaren som varit här sen begynnelsen, nästan iaf, slutade. Jag har svårt att tro att det blir lättare bara för att det blir många listningar. Är det sen många listningar så behövs det läkare också. Detta kommer bli spännande att se hur det kommer att lösas. Ja spännande till man själv behöver en tid då vill säga och det inte finns någon fören om några veckor;-). Men jag hoppas det blir bra iaf. Behöver ju inte måla fan på väggen med en gång.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails