2011/01/28

Gammeldags kanelbullar

Lekte hemmafru igår.
Frysen gapade tomt på bjudkakor så jag tänkte det var dags att fylla på lite. Nu är det ju i och för sig så att det inte varit förrän senaste tiden som den varit stoppad med lite bjudkakor med tanke på mitt muffinsbakande. Men det har faktiskt inte varit så mycket muffins i frysen heller senaste tiden utan lite bullar, mandelmusslor och lussekatter. Men nu är allt slut förutom några mandelmusslor i en väldigt stor burk kvar.
Men som sagt så skred jag till verket igår och nu finns det lite kanelbullar och kladdkakecupecakes som kan tas upp och bjudas på om det behövs.

Gammeldags kanelbullar ca 50 st

150 g smör001
5 dl mjölk
50 g jäst (1pkt)
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning

100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3-4 tsk malen kanel

Pensling och garnering
1 ägg, pärlsocker, ev mandelspån

Smällt smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och värm till 37 grader.
Lös upp jästen i en degbunke i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och drygt 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig ca 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand. Tillsätt ev. mer mjöl men spara minst 1 dl till utbaket. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Rör samman ingredienserna till fyllningen.

Lägg upp degen på mjölat arbetsbord och knåda den smidig. Dela den i två delar. Kavla ut till en rektangulär bit och bred sedan på fyllningen. Rulla ihop och skär lagom stora bitar. Ställ dom i formar med snittytan uppåt och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
Pensla sedan bullarna med ägg och strö på pärlsocker och ev mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 5-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Ät och njut.

005

Det blev även några minicupecakes med kladdkakesmak.

007

Och dessa blev riktigt bra med den lilla gropen i mitten.
Så nu funderar jag på om man inte skulle kunna fylla denna lilla gropen med något, hallonkompott eller något sådant innan man spritsa på frostingen. Det tror jag hade varit riktigt gott. Får väl se när jag har möjlighet att testa det och bjuda runder på.

Kaffekopp

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails