2011/01/24

Offentlig amning?

Ibland kan man bara förundras över människors dubbelmoral. Och jag kan nästan med säkerhet säga att debatten kommer från USA.

Tydligen har det blivit en het debatt över att en fotomodell publicerat en bild på sin blogg där hon ligger och ammar sin son.
Och detta går moraltanterna och gubbarna igång på och menar att det görs bara för att få visa brösten.
Tittar man på bilden ser man mindre av brösten än vad som visas i alla konstiga kläder alla kändisar har på sig. Så då borde debatten vara själva ammandet då.
Jag kan inte se något fel alls i att amma sitt barn om man har den möjligheten. Och tittar man på bilden ser man en lycklig mamma som ger sin nyfödda son mat.

Dubbelmoralen i det hela är väl lite att det är ok att vika ut sig och visa hela bröst men inte amningsbilder. Kan undra när folk ska börja inse skillnaden på bröst. Att bröst faktiskt inte bara tillhör det sexuella utan faktiskt även är näringsgivare. Och folk måste inse att det finns inget sexuellt alls i att amma sitt barn. Barnet ligger och suger för att få mat och mamman ger bröstet för att just ge mat.
Dock menar jag inte att man på grund av detta kan springa runt och visa brösten hur som helst, inte ens vid amning. Men jag tror nog dom flesta som ammar offentligt faktiskt är duktiga på att dölja. Många gånger ser man inte ens vad som försiggår.

Sedan tycker jag dock att man som ammande ska tänka lite på hur man sätter sig och ammar. Jag är för offentlig amning men samtidigt tycker jag faktiskt att man ska göra det lite diskret. Och samtidigt kan det nog vara skönt för barnet att få lite lugn och ro omkring sig när man äter. Det vill ju vi ha så vad är skillnaden. Eller det är bara så att vissa ammande mammor bara vill hävda sin rätt att sätta sig överallt utan tanke på att det ska bli lugnt för barnet. För samtidigt är det inte svårt att hitta en liten vrå där man kan sitta i lugn och ro och lägga sin energi på barnet en stund istället för att bara lägga barnet vid bröstet när man själv sitter ute och äter och fortsätta göra det man gör. Amningen ska vara en stund där man är helt koncentrerad på sitt barn och det har jag svårt att tro att man har möjlighet att vara om man själv sitter och äter till exempel.

Jag kan säga att jag gillade inte att amma offentligt när tjejerna var små. Men behövde dom mat så satt jag mig där det var lugnt och vi kunde sitta en stund utan att folk skulle stirra allt för mycket. Då ska jag tillägga att jag många gånger inte har haft svårt att visa brösten i andra sammanhang. Men det är två helt skilda saker. Kom ihåg det.

Vad tycker du om offentlig amning?

Artikel kan du läsa och bilden kan du se HÄR.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails