2011/01/18

Dag 22 ~Det här upprör mig~

Oj det finns mycket som upprör mig. Och jag går igång ganska fort också om jag stöter på något jag inte gillar.

Främst är det väl att vi människor är så förbannat snabba att döma andra.
Är du inte på ett speciellt vis, ser ut på ett speciellt vis eller tycker som alla andra så kommer där alltid finns dom som väldigt snabbt talar om för dig hur fel det är. Inte kunna känna empati på något vis utan helt enkelt bara köra över för att så är normen.
Att vissa inte kan förstå eller snarare vill förstå att vi är alla olika individer och det är det som gör oss så unika. För vad hade det varit för ställe där alla såg ut på exakt samma sätt, tyckte exakt lika dant och så vidare. Vi är inte stöpta i samma form utan vi är unika på våra egna vis.

Att vissa kan se ner på andra på grund av sin sexuella läggning är helt förkastligt, nu är jag där igen. Att vissa väljer att bara se till en sådan sak som sexuell läggning och istället helt strunta i personen som person. Jag vet att man har olika kemi med olika människor men när man inte ens vill lära känna någon eller ännu värre väljer att “sluta känna någon” bara för detta då är vi inte långt komna i världen.
Att se ner på en sexuell läggning är som att se ner på kärlek.
Vilka människor säger nej till kärlek? För att se ner på olika människor på grund av deras läggning är som att säga att du får inte vara lycklig och älska vem du vill.
Kärlek är kärlek oavsett hur konstellationen ser ut, man+kvinna, kvinna+kvinna, man+man.
Kärlek, känslor, värme, hjärtklappning, ögonkast, skulle du vilja vara utan detta för att någon säger att din kärlek är fel?

Att skolan inte gör något för att hjälpa en person som kommit ut utan att mobbarna får vara kvar medans den utsatta får flytta. Skolan ska vara till för alla och det är fasen deras uppgift att motverka mobbing, hur den än ser ut. Men i en homosexuells vardag där skolan istället skickar ut signaler att det är fel genom att till exempel låta den utsatt gå och byta om och duscha innan alla andra. “Vi plockar ut en från gruppen och pekar ut denne ännu mer”.
För fördomarna är helt jäkla overkliga. Hur resonerar skolan när dom gör en sådan sak? Var går gränsen?
Elever kommer och säger att dom inte vill dusch med någon som är homosexuell. Vad skulle anledning vara till detta mer än ren och skär ovetenskap i hur människor fungerar. Vad är det som är så otäckt att dusch i samma duschrum som någon som är homosexuell? Rädslan att bli våldtagen, rädslan att bli tittad på? Vad är det gör att vissa människor tror att dom är så gudomliga att dom bara skulle bli påhoppade? För jag kan nog tala om att heterosexuella gör inte på detta viset så varför skulle homosexuella göra det. Det finns lite mer än bara kukar och fittor när man ser en person oavsett vilket man gillar. Och dessa gillar man i en sexuell relation inte för att det är precis kukar och fittor. 
Skulle du som heterosexuell tända på en random naken kropp av motsatta könet? Förmodar att svaret är NEJ på detta. Så stanna då upp och fundera på vad det är som gör att en homosexuell person skulle göra samma, tända på en random naken kropp. 

Som sagt så är ju fundering hur vi ska kunna bli toleranta mot varandra om inte ens skolorna klarar en sådan sak.
Men det är inte bara skolorna som måste ta sitt ansvar. Hela samhället behöver en spark i baken. Och samhället är vi människor som bor här.
Fördomar finns nog tyvärr alltid. Dom ploppar upp i huvudet ibland fast man inte vill. Men stanna upp och fundera på vad det finns för rationellt i den. Oftast ingenting utan det är just bara en fördom. Så hade vi kunnat sopa våra fördom under mattan och kunna leva i ett fördomsfritt samhälle hade alla vunnit otroligt mycket på det.
Känns som om det är drömmar i ett rosa skimmer. Men jag slutar inte att hoppas.   

Jag har lärt mig under senaste åren, i princip sedan barnen kom att verkligen stå för vad jag tycker. Tidigare hade jag alltid svårt att göra det med en rädsla över att bli sparkad på. Och sprakad på har jag haft tillräckligt i min barndom så det känns som om jag inte ville ha mer av den varan.
Men jag har i alla fall fått mer skin på näsan sedan tjejerna kom. Jag kan numera tala om vad jag tycker om saker och framförallt kan jag argumentera varför jag tycker så.

I morgon: Dag 23 ~Det här får mig att må bättre~

1 kommentar:

Barnens Hjältar sa...

Jag säger som jag alltid sagt, man älskar en människa inte ett kön. Det kommer alltid finnas inskränkta människor tyvärr men som du gör nu (skriver om det) är ett steg i rätt riktning för att jobba bort fördomar. Jag är helt på din sida där..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails