2011/01/29

Skam med naket?

Jag har väldigt svårt att förstå att man som förälder lägger skam på nakenhet.
Läste igår hur vissa vuxna förfäras över hur man kan bada tillsammans med sitt barn i badkar. Ska man göra det ska man ha badkläder på sig ifall barnet skulle råka komma åt och nudda privata delar. Att bans nakenhet och vuxnas nakenhet inte hör ihop och därför ska man inte som vuxen visa sig naken inför sina barn.

Ärligt satt jag och blev helt förtvivlad.
I mina öron låter det som om dessa personer helt anser att nakenhet är sexuellt. Vad finns det annars för anledning att vara livrädd att sitt eget barn skulle råka stöta till ens könsorgan och i ren förtvivlan säga fy?
Barn som på detta viset kommer att lära sig att nakenhet är skamligt och att man ska skämmas över sin kropp. Och denna inställningen behöver inte barn ha.
Nakenhet är enligt mig en naturlig sak som man inte ska skämmas över så länge det är ok för en själv. Och jag kan nästan garantera att barn som har en mer naturlig syn på det också kommer att tycka mer om sig själva. Inget skamligt utan du är fin som du är.

Vi duschar, nakna, tillsammans med våra barn.
Barnen reflekterar att mamma har bröst, hår på snippan och pappa har snopp och sedan är det inget mer med det.
Vi byter om när tjejerna är i närheten och jag skulle aldrig känna mig olustig med detta. Och så länge dom tycker det känns ok kommer vi fortsätta också.

Vi skulle heller aldrig få för oss att lägga något skamligt i när dom sitter och pillar som barn gör ibland. Det är ok att utforska sig själv för att lära känna sig men detta gör man när man är själv, kanske på sitt rum. Det är inget konstigt men ska man hålla på att säga till dom att sluta för så gör man inte så blir det plötsligt konstigt. Och det vill inte jag att dom ska tycka. Och för tillfället är dom så små så det är ren utforskning av sina egna kroppar och fortfarande inget sexuellt. Men detta verkar väldigt många ha svårt att skilja på. Men dom ska också känna att när dom blir större och det väl blir sexuellt så är det ok. Fortfarande inget skamligt.

Nakenhet innebär inte automatiskt något sexuellt.
Med den inställningen blir det bara skam och det behöver inte barn känna. Utan ge dom istället en riktigt syn på hur vi ser ut.

2 kommentarer:

Katarina sa...

jag håller fullständigt med dig

Artemis sa...

Jag håller givetvis med dig. Men jag måste bara säga, till föräldrarnas försvar, det är svårt att lära ut något man inte själv kan... De lär ut det de har lärt sig av sina föräldrar och samhället/kulturen man växte upp i. Det kan tyckas lätt att ändra detta men det är ju lätt att säga när man inte själv har problemet...
Man kan försöka inte överföra skammen till barnet men barn brukar känna sånt i alla fall... Men det är oftast inget föräldrar gör med mening i alla fall...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails