2013/01/03

Vi kommer få allvarliga minnesproblem när vi blir äldre

Hur har ni det med minnet?

Nu för tiden behöver man inte ha något minne för man klarar sig helt utan ändå. För vi behöver inte komma ihåg något för allt finns lättillgängligt för oss.

Visste ni att det upptäckt på skolor att barnen inte alls har samma sifferminne som tidigare? På min tid, och det var inte allt för många år sedan faktiskt även om det låter så, kunde man alla telefonnummer till kompisar och till kompisars kompisar. Jag har fortfarande vissa telefonnummer kvar i minnet.

Men nu behöver barn inte komma ihåg telefonnummer alls eftersom nu finns allt lagrat i deras mobiler. All information de behöver finns på deras telefoner och därför behöver de inte heller träna upp minnet för att komma ihåg något heller.

Det samma gäller oss vuxna som alltid har fått hålla koll på nummer, tider och datum tidigare. Dessa bitarna behöver vi plötsligt inte heller komma ihåg längre.

Sms-avisering är anledningen till detta. Nu räcker det att vi kollat kalendern, som naturligtvis finns tillgänglig i mobilen, så att vi kan den bokade datumet och skriva in det. Sedan kommer telefonen plinga kvällen innan och tala om att vi inte ska glömma tandläkartiden, läkartiden, bilbesiktningen eller ställa ut sopkärlen. Vi behöver inte anstränga minnet alls utan allt kommer serverat till oss.

Så frågan är om vi gör oss själva en tjänst eller otjänst? I vår stressade vardag borde vi kanske stanna upp och fundera på varför vi inte kommer ihåg tandläkartider eller sopkärl. Har vi fått så mycket mer som vi ska minnas nu eller det är stressen i sig själv som gör att vi inte minns allt?

Visst är det skönt att slippa hålla allt i huvudet men vad händer med våra söta, små hjärnor om de inte får någon träning?

En dement person kan vara helt bort i tid och rum i nuläget men kanske utan problem klarar av att lösa ett korsord. En träning som är otroligt viktig för att hålla kvar det lilla som finns kvar av personen. Men vad händer med oss om 50 år? Vi kommer inte alls att ha den träning som dagens äldre dementa har idag. De har från tidig ålder fått träna sitt minne för att det har varit tvunget.

Vi kommer få allvarliga minnesproblem när vi blir äldre och det kommer att komma mycket tidigare än för många av dagens äldre. Och detta är för att vi inte behöver använda minnet på samma vis idag som förr vilket leder till att vi och framför allt våra barn inte vet hur man gör för att komma ihåg saker.

Tramsigt? Nej, jag tror inte det. Vi behöver ständig minnesträning för att lära oss och för att hålla igång hjärnan. Så hur smidigt det än är med påminnelser för diverse saker så tror jag vi i slutändan gör oss själva en stor otjänst.

Hur vi ska komma till rätta med det? Inte en aning men jag ta gärna emot förslag och tankar om det.

korsord, kommunalarbetaren

3 kommentarer:

Lisbeth sa...

Det enda vi måste komma ihåg är inläggningen till datorn! :-)

Lisbeth sa...

Inloggningen ska det ju vara

Nettan sa...

Inloggningen är nog så viktig för att få iväg inläggen. Jag vill ju inte låta er sitta här, hängandes i cyberrymden, men inget att läsa :-) / Nettan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails