2013/01/01

Kreativa hjärtan och lite Banjopaj

Ibland vill man bara skryta lite och visa att den kreativa sidan existerar. Ibland är just nu.

049

Nyårsaftons-förrätten bestod av en Västerbottenpaj gjord i små portionsformar till bullar. Skalet är smördeg. Serverade den med rödlök, löjrom, sparris och kronan på verket ett litet smördegshjärta. Alltså jag är så påhittig och jag är så stolt över den där påhittigheten. När jag stor där och tummade ut degen och klippte bort överbliven deg i kanterna och funderade vad jag skulle göra med all överbliven deg och bilden av hjärtanen bara kom upp. Och de blev precis som jag såg dem också. Hurra för mig.

Jag är inte mycket för löjrom men kombinationen med löken, pajen och sparrisen var så jäkla gott. Rekommenderas starkt och nästa gång så blir det nog en stor paj, en mörk vinterkväll framför brasan.

Men var det där gott så var nog desserten ett steg godare.

057

Låt mig presentera Banoffie Pie alias Banjopaj. Snuskig söt liten läckerbit som gav en munorgasm som heter duga. Lång, utdragen och med krampande smaklökar som nästan kryllade sig. Och det kommer jag att bjuda på med recept också. För detta kan jag inte låta någon vara utan.

Banoffie Pie (en normalstor springform)

1 pkt (ca 400 g) digestivekex, gärna med choklad
100 g smör + 50-100 g till senare i receptet
1 1/2 dl muscavadosocker, strösocker fungerar också
1 burk SÖTAD kondenserad mjölk
Bananer
Vispgrädde
Riven choklad

Smula sönder kexen. Fungerar bra att lägga i en påse och banka med en kavel. Smällt 100 g smör och blanda ner i kexsmulorna. Platta ut blandningen i botten på en springform. Ställ kallt en liten stund.

Skiva på bananer. Snåla inte som jag tydligen gjorde för de tuggor där jag verkligen fick banan var ännu mer gudomliga.

Smällt resterande smör och häll i sockret. Bland samman och häll i den kondenserade mjölken och blanda väl. Koka i 1 minut står det i originalreceptet men jag fick koka upp mot 10 för att få den trögflytande. Jag gjorde i och för sig dubbel sats. Rör om hela tiden och använd gärna teflongryta/panna och diska den med en gång efteråt.
Häll över kletet på bananerna och jämna till. Snyggt ska det vara. Ställ kallt.

Innan servering vispa grädde ganska hårt och bred på och riv över lite choklad.

Jag var väldigt skeptisk när jag bredde på kletet. Jag hade av någon anledning fått för mig att det skulle bli kolabrunt men det blev bara ljusgult. Det ska vara så så länge det känns fast fick jag veta efter att i panik skickat en bild till receptmakerskan.

Så då var jag också invigd i Banjo-träsket. Tack för det Åsa.

 

4 kommentarer:

Tommy sa...

Åhh den där pajen ser galet god ut!

God fortsättning!

blogg.nsk.se/tantskarp sa...

Och 19 juli är numera banjopajens dag...

Nettan sa...

Tommy: Det är bara förnamnet på den ;-). Måste provas.

Tant Skarp: Är det ansökt så det blir officiellt? Ska boka in den iaf

/ Nettan

Loova's kök sa...

Gud vad allt såg gott ut =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails