2010/12/11

Pepparkaksbak, Lussekatter med mandelmassa och Laktosfria mandelmusslor

Gick ut i köket vid halv 11 idag och kom inte ut förrän 5.
Kan lugnt säga att jag känner mig lite sliten både i ryggen och benen men det är skönt att få så mycket gjort.

013

018

Tjejerna började med pepparkaksbak. Det kavlades, gjordes hjärtan och det åts en hel del.
Lilly åt nog upp hälften av degen hon fick medans Molly väntade tills det bara var lite kvar som hon ändå inte kunde kavla mer.

038

Det blev en burk med många originella former.

Sen gav jag mig på lussekatterna.

Mandelfyllda lussekatter ( ca 30 st)

025

100g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1/2 tsk salt
2 pkt saffran (1 g)
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl

 

Fyllning027
200 g mandelmassa

150 g smör

Pensling
1 ägg
russin

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken och värm till 37 grader. Lös jästen i lite av degspadet och häll sedan över resten. Tillsätt resterande ingredienser dock inte allt mjöl utan häll i lite pö om pö. Arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa under bakduk ca 35-40 minuter.

Riv under tiden mandelmassan och blanda den med smöret till en smidig smet.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den en stund. Den är rejält kladdig. Dela den i ca 30 små bitar. Forma degbitarna till avlånga bullar och kavla sedan ut dom och lägg på en sträng mandelmassasmet. Rulla ihop och rulla sedan ut till en lång orm ca 20 cm innan den formas till ett stort S. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 20 minuter.
Vispa upp ägget och pensla sedan försiktigt och tryck ner ett russin i varje ända. Blötlägg gärna russinen innan så blir dom lite saftigare. Grädda bullarna i 225 grader ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk, gärna på galler.

033

Ät och njut av dessa mjuka och saftiga lussebullar.
Mmm, säger jag bara.

Men jag nöjde mig faktiskt inte vid dessa utan jag gav mig på mandelmusslor också.
Jag hade tänkt göra lussekatterna laktosfria men glömde faktiskt bort det när jag började. Men jag tänkte på det till mandelmusslorna. Så jag bytte bara vanligt smör mot laktosfritt smör, samma mängd. Kom även ihåg att smörja formarna med laktosfritt smör. Och dom blev precis som mandelmusslor brukar bli.

Laktosfria mandelmusslor (ca 45 st)

4 1/2 dl vetemjöl043
1/2 dl strösocker
200 g mjölkfritt smör
1 ägg
200 g mandelmassa

Häll mjöl och socker i en matberedare. Skär smöret i bitar och lägg ovanpå och kör sedan allt till en grovkornig massa. Tillsätt ägg och kör en stund till. Häll i riven mandelmassa och blanda väl.
Lägg degen i plastfolie och låt vila kallt minst 2 timmar.
Rulla ut degen och skär i bitar. Tryck ut i smorda, veckade formar.
Sätt formarna på en plåt och grädda i 200 grader ca 10 minuter eller till gyllengul färg. Låt kakorna svalna och stjälp sedan försiktigt upp dom.

047

Bjud sedan in grannen och servera dessa med en klick grädde och lite sylt, gärna hjortronsylt om det finns hemma. Ät och njut av dessa små skapelser.

Nu ska jag slänga upp mina fötter i soffan och inte göra ett smack mer. Bara sitta och känna mig nöjd över att jag har gjort så mycket idag.
Kram på er där ute i cybernatten.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails