2012/01/18

Varför mår våra ungdomar så dåligt idag?

Det är tragiskt hur många ungdomar som mår dåligt ute i vårt samhälle. Ungdomar med depressioner och sömnsvårigheter.

Man kan fråga sig varför det blivit en så stor ökning av detta idag. Det har alltid funnits men idag verkar det som upp mot hälften av alla ungdomar mår dåligt på något vis. Främst är det flickor som drabbas men även pojkar råkar illa ut.
Men varför har det ökat?

Min teori, som enbart är en teori från mig, är följande:

*Samhällsklimatet är ett helt annat idag mot bara några år sedan. Hela samhället är mycket hårdare och som ungdom inte veta om man går ut i arbetslöshet efter skolan, om det kommer att finnas någon egen ekonomi eller om det är tillförliten på föräldrar som kanske inte dom heller har det så bra ställt måste ge en stress. En stress som ständigt ligger där och gror och gnager borde göra att den där stressen blir större och större tills den är ohanterbar.

*Det hårda klimatet i skolorna tror jag är en annan bidragande orsak. Att lärare i princip inte har några befogenheter alls i skolan längre tror jag ökar mobbning. Mobbning är en av dom värsta saker man kan bli utsatt för och att ständigt vara utsatt gör att självkänsla sakta bryts ner och bygger kanske på en begynnande depression.

*En av dom stora, stora felen som finns idag är att alltid vara tillgänglig. Jag menar verkligen ALLTID. Att ständigt finns på mail, facebook eller mobil är fruktansvärt stressande och kan inte på något vis vara nyttigt. Det går att missa ett samtal utan att världen rämnar men det inser inte ungdomar. Och att alltid vara uppkopplad på något vis tror jag faktiskt är en av dom största anledningarna till att det ser ut som det gör idag.

Vad ska man göra då? Vad ska man göra som förälder?

*Föräldrars tillgänglighet till sina barn. När klimatet är som det är tror jag det är ännu viktigare att finns vid sidan och fånga upp signaler. Att försöka bromsa tempot som finns idag och att få barn att inse det. Att vara noga med att det faktiskt finns familjetid varje dag till exempel att middagen alltid äts tillsammans eller att man på något vid är tillsammans.

*Att försöka få ungdomar att förstå att dom inte behöver vara tillgängliga 24/7. En sådan sak tror jag man kan vinna mycket på. Jag har inga ungdomar själv ännu men jag kan tänka mig att detta är som att slå huvudet i väggen.

Jag tycker synd om alla ungdomar som råkat ut för denna psykiska ohälsa som finns. Jag har inga svar att ge till dom men önskar så att jag hade det. Men jag tror att mina teorier är en liten del av så mycket mer men jag tror definitivt att dom finns med. 

2 kommentarer:

Joanna sa...

Hej! Jag heter Joanna och är 23 år och när jag blev 14 år så fick jag diagnosen Aspergers syndrom och nu bloggar jag öppenhjärtat om mitt liv med diagnosen för att samhället ska få mer insikt och förståelse för hur det är att leva med ett dolt funktionshinder och att alla är lika värda trots bakgrund.
Så kolla gärna in min blogg:)
Ps. Du kanske tom vill göra ett bloglovinbyte?:)
Ps. Tänkte bara tipsa om att jag Kör jag en stor veckans blogg tävling där du kan bli länkad inför mina 300-600 unika läsare/dagen så passa på att anmäl dej:)

Västgötskan sa...

Enligt professorn i Gbg är ju allt pappornas fel.... :-P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails