2012/01/26

Utmaning: Ord 6, Egentid

Varför har det blivit sådant drev efter egentid? Dom senaste åren har alla småbarnsföräldrar proklamerat om att det där med egentid är väldigt viktigt. Att den behövs för att man ska bli en bättre förälder och för att man ska orka med allt och så vidare i en ganska lång oändlighet.

Låt mig säga följande. Att ständigt ha sina barn upp på sig tär faktiskt på ens egen energi. Det spelar ingen roll hur mycket jag älskar mina barn för ibland behöver jag bara få vara jag en stund och det är väl här egentiden har kommit in. För min del behöver det inte vara speciellt mycket utan det är dom där små sakerna som gör det.

1. Att få vara ifred på toaletten. Detta har blivit ett litet fenomen här hemma. Så fort jag låser in mig ( ja, jag har börjat låsa och anledningen kommer alldeles strax) så blir det skyttetrafik till toadörren. Det ska hämtas saker, det ska frågas saker och det ska diskuteras diverse viktiga saker. Detta gör mig väldigt frustrerad att inte få vara ifred där när det är där jag verkligen vill vara ifred. Jag vill liksom ha en egen liten stund där inne i lugn och ro och kunna pudra min näsa. Istället blir det till slut, efter att någon/några knackat och sparkat på dörren och krävt att få komma in, att jag blir arg.
-Låt mig vara på toa, jag skiter faktiskt vill man bara skrika men nu gör ju jag inte sådant (skrika eller skita?).

2. Att få vara ifred i duschen. Detta målet är uppfyllt men vägen dit har varit lång. Att få ställa sig i duschen och i lugn och ro få njuta av vattnets varma strålar som smeker varje vrå på kroppen är renas lyxen. Den lyxen har jag nu om kvällarna eftersom jag helt lagt om mina rutiner för att få den där stunden. Japp, tro det eller ej så kan jag ändra på just mina rutiner även om det inte är något jag gärna gör. Men det är väl också en sådan sak som man lär sig med tiden när man har barn. Så istället för att ha barnen springandes upp och ner i trappen och vara orolig att det ska hända något och att därför duscha på 2 minuter har jag nu min tid att stå länge. Och det finns nog inget bättre ställe än i duschen att hämta krafter. Man slappnar av, man tömmer hjärnan och funderar ut andra både viktiga och mindre viktiga saker.

3. Att få vara ifred framför favoritprogrammet. Ego? Nej inte ett dugg tycker jag. Att bara få kura upp sig i soffan under filten, utan barnen nu eftersom vi redan haft vår mystid innan, och bara få vila ögonen på tv:n är ett måste. Att få denna tiden 2 timmar i veckan a´1 timme måndag och 1 timme torsdag kan inte vara så värst mycket att begära. Det är inte så att jag begär att få sitta och häcka framför tv:n flera timmar om dagen utan dessa två tider vill jag ha för mig själv, helt utan barnspring.

4. Att få vuxentid, om jag säger så. Det är väl den viktigaste egentligen. För har man inte möjlighet att vårda relationen vi har, jag och kära maken, så faller allt. Och detta är viktigt i ett förhållande och jag behöver verkligen den tiden. Och även här måste man ändra sina rutiner sedan förr. Inte enbart på grund av barnen utan även för att man har olika faser i sitt förhållande. Man kan inte kräva att det ska vara flera gånger per natt alla dagar i veckan. Men att verkligen vårda det man har har jag varit inne på många gånger. Man kan inte bara låta allt bero utan man måste jobba på sitt förhållande. Och egentiden tillsammans är riktigt viktig och den finns alltid att få eller ta på något vis. Istället för att slänga sig 30 minuter på soffan och bara slappa så släng er 30 minuter på sängen eller på annat ställe där det är barnfritt. Att få denna egentid tillsamman gör att man hämtar energi och det är detta som är så viktigt att jobba på tillsammans.

Att jag vill ha och behöver egentid gör inte mig till en sämre mamma. För hur kan det göra det om jag under dessa små stunder, som jag vill ha hämtar ny energi och denna energin gör mig välmående och för mig framåt. Så oavsett vad alla prettomorsor säger så måste i alla fall jag ha min egen lilla tid. Och vet ni? Den tiden jag lägger på mig själv får barnen tillbaka tiofalt sedan. Så någon bättre win-win situation kan man nog inte få.

2 kommentarer:

Västgötskan sa...

Jag känner igen mig såååå väl! Det hade kunnat vara jag som listade dessa fyra punkter! :-P

Katarina sa...

härligt att läsa om din egentid :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails