2012/01/24

Vår intelligens gör oss grymma

Sådant här får mig att må riktigt illa och skämmas över vår mänskliga intelligens. Men det är väl på grund av vårt tänkande och vår intelligens som vi kan bli så grymma som vi kan vara.

Jag vill tror att människor som jobbar med att hjälpa andra människor på något vis har en viss empati för sina medmänniskor. Detta vill jag påstå stämmer i dom allra mesta fallen oavsett vad media kablar ut. För en bråkdel av alla som jobbar till exempel inom vården har inte denna empati för sina brukare och verkar tycker att dom kan göra vad dom vill mot dom. Att som vårdare på något vis bruka våld eller på andra vis vara nedvärderande mot brukare är totalt förkastligt. Våra brukare har hamnat i en enorm beroendeställning gentemot oss vårdare och att på något vis utnyttja detta bryter mot både skrivna och oskrivna lagar.

Jag tittade på klippet från Italien och blev alldeles gråtfärdig. Att behandla gamla, svaga, försvarslösa människor som dom gör på detta klippet är fruktansvärt. Att se att det inte är av misstag dom gör det utan helt medvetet är vidrigt. 
Jag såg en man gå i en korridor och vid sidan satt det en äldre i rullstol. Mannen tar några steg mot den äldre och kör sonika ut armbågen som träffar den äldre i huvudet. Mannen går bara vidare.

Jag skulle vilja veta vad det är som gör att man känner att man har rätten att göra andra illa på detta viset. Äldre som lever sina sista år på ett hem och som ska känna en trygghet blir istället utsatta för misshandel. Denna behandling som misshandeln är skulle inte ens djur blivit utsatta för. Känner man att man har den rätten att göra andra illa så ska man nog fundera på var man gör på ett hem för äldre. Jag skiter fullständigt i om det så är det enda jobbet som finns för har man inte mer samvete än att tycka det är ok att misshandla äldre så ska man inte ha något jobb.

Det är väl här som problemet ligger hos många. Det räcker att vara ute på diverse forum för att se synen på vad vårdare gör. Att se åsikter som att det kan vem som helst klara av och att det enbart är jobb som man tar tillfälligt i väntan på något bättre är ganska skrämmande. Att se ner på andra människor, då menar jag brukarna, på det viset är riktigt nervärderande. Dessa brukare som levt hela sina liv ute i samhället och behöver hjälp sina sista år ska inte behöva bli bemött på ett förminskande sätt. Dom har lev sina liv och hjälpt andra på olika vis och plötsligt är det dom som själva behöver hjälp. Dom äldre drar sig in i det sista för att be om hjälp så när det väl kommer ska dom i sin skam över att inte klara sig själva inte behöva bli utsatta för misshandel. Att få känna trygghet och närhet är en av dom primära behoven människor har och det spelar ingen roll vilken ålder du är i.

Att ha empatin är en förutsättning för att jobba med människor. Att ge en klapp på axeln eller kinden och få ett varmt leende tillbaka gör en hel dag. Så varför är då vi människor så grymma mot varandra? För inbilla inte mig att vi mår bättre av det i alla fall. Fy fan för denna grymhet.

1 kommentar:

Katarina sa...

önskar så jag kunde ge dig en logisk förklaring men tyvärr .. ibland är bara människan grym o hemsk..
*ryser*

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails