2011/07/08

Sortera rätt

Det finns saker som alla hushåll har gemensamt oavsett om du bort litet, stort eller är rik eller fattig.
I alla hushåll blir det sopor. Sopor som vi ska sortera rätt för den ultimata återvinningen. Sedan ställer man ut sina sopkärl vid vägen på rätt tömningsdag och när man kommer hem är soporna borta.
Detta kostar en liten slant om året men alla måste ha det.

image

Många tycker det är dyrt med soptömningen. Men om man istället tänker på vad det är man blir av med. Enligt taxan här ovan betalar vi årligen 2190 kronor för soptömning (om jag nu fått tag på rätt). Detta är en avgift på 182,50 kronor i månaden. För denna struntsumma som det faktiskt är när man slår ut det i månaden får man ganska mycket.

Så för 182,50 plockar jag ut mina dagliga sopor och slänger dom i kärlen. Jag behöver inte tänka mer på dom sedan utan dom försvinner med den röda bilen varannan vecka eller en gång i månaden.
Då är det väl ändå inte mer än rätt att jag som kund gör vad jag kan för att underlätta för sopgubbarna och att dom kan ställa krav på oss.

Men det verkar som om så fort bolag ställer krav på oss kunder så är det idioti enligt många. Är det sopsortering så är det och då är det faktiskt vår skyldighet att göra det rätt. Att gnälla på att dom tar ut extra avgifter är bara trams. Sortera rätt från börja så slipper man extra avgifter. Den extra avgiften har mycket troligt kommit på grund av att för många slarvar och inte tar till sig av sopgubbarnas lappar. Och nu kan det plötsligt inte slarvas längre eftersom det kommer att kännas i plånboken. Klart man måste klaga då, eller? Men som med allt annat så gnälls det så fort saker måste ändras för att vissa anser att det är trams att lägga massa resurser på dessa saker. Det är bara att titta vilket ramaskri det blev av den nya lagen om nedskräpning. Många som tyckte att poliser inte ska behöva jaga sopor som skräpar ner. Men det är aldrig någon som tänker tanken om varför det måste komma en sådan lag. Jo för att det finns folk som inte tänker på mer än sig själva och lämnar allt där det ligger. Jag tror säkert att polisen hellre hade jagat andra brottslingar än dessa folk. 

Inte nog med att det blir dyrare också för dom som inte sköter det rätt. Det påverkar hela vår miljö på ett negativt sätt också. Vår miljö som redan är ansträngd av miljöförstöringar så gnäller några om att det kostar extra för en service som inte skulle kosta en krona mer om dom gjort rätt från början. Jag kan tycka att det är ganska egoistiskt att strunta i sorteringen. Det är för kommande generationer som ska ta över efter oss som vi måste tänka på.

Så nästa gång den sopbil kommer och stannar utanför och din sopgubbe stiger ur så stanna upp och fundera på vad det är han gör. Han drar din tunga tunna till bilen. Din tunna med illaluktande organiskt, tunnor fyllda med blöjor och andra saker som luktar vidrigt efter en dag i solen men som töms efter 14 dagar. Han sätter din tunga tunna på en arm som svänger upp kärlet som sedan med ganska ljudliga smällar tömmer soporna ner i bilen. Han hakar sedan av ditt kärl och kör tillbaka det på rätt ställe för att sedan åter klättra upp i bilen och köra 20 meter innan nästa exakt samma moment görs. Detta utan att du ens tänker på att soporna försvinner eftersom vi tar dessa saker för givet.

Kanske dags att starta en tacka-sopgubben-dag där man kan lämna en liten present. Tror jag hade varit uppskattat efter ett sådant skitgöra. 

6 kommentarer:

Niklas sa...

Hej! Helt underbart skrivet. Hälsningar från en som kör den röda sopbilen...

Niklas sa...

Hej! Helt underbart skrivet. Hälsningar från en som kör den röda sopbilen...

Jessica sa...

Jag håller med dig fullständigt!

Dessutom kan jag tycka att det är lite skumt att det inte är samma regler vad gäller sophanteringen i samtliga kommuner i Sverige. Jag har bott i fyra olika kommuner och alla har haft olika regler vad gäller soptömningen. Jag tyckte bäst om Båstads sophantering. Där sorterade vi allt i samma soprum förutom de värsta grovsoporna som möbler o.s.v som vi fick lämna på tippen. Det kanske hade underlättat för alla som varken orkar bry sig eller bemöda sig med att åka till tre olika ställen för respektive sopor om det var samma regler överallt.

Nettan sa...

Niklas: Tack vad roligt att du gillade det. Sanna ord :-).

Jessica: Visst är det olika från kommun till kommun men jag tycker det är viktigt att det finns. Och jag tycker faktiskt inte att det ska vara mindre kärl för att det ska vara lättare att sortera. Krävs det 9 kärl så är det 9 kärl man ska sortera i och inte 4 för att underlätta. Jag kan tänka mig att det är jobbigt när man måste köra iväg med det men vi kan i princip lämna allt vid dörren som ingår i hushållet här. Vissa hämtningar får man beställa. Vi måste tänka på våra kommande generationer som får ta över vårt skit sedan. / Nettan

katarina sa...

jag gillar att få det serverat som vi har det nu.. jag slänger någon annan hämtar :) MEN jag förstår inte varför jag måste ha deponitunna när jag aldrig använder den . retar mig liiite ...

Nettan sa...

Får se det som att du gör ett bra jobb istället eftersom det som går i deponi är sådant som är osorterbart. Att du inte får något måste betyda att du vet hur man sorterar som man ska :-). Men jag tycker också att man inte ska vara tvungen att ha tunnor som man inte använder. / Nettan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails