2010/10/04

Nobelpriset i Medicin till IVF-behandlingens fader?

Nobelpristagaren i medicin presenteras senare idag.
Men enligt källor som Svenska Dagbladet har, som Aftonbladet publicerar, så har det läckt ut redan.
Och priset skulle i så fall gå till:

Robert Edwards, provrörsbefruktningens fader.

Nu kan jag inte gå i god för att det stämmer eftersom det inte blir offentligt förrän halv 12 idag MEN jag hoppas det stämmer.

För en sådan fantastik upptäck, att man kan “göra” barn utanför kroppen, är värd att belönas.
Att miljontals föräldrar har fått uppleva lyckan att just få uppleva att bli föräldrar är fantastiskt.

Jag kan bara gå till oss själva.
Utan denna hjälp hade Molly aldrig funnits idag. Att man som par utsätter sig för dessa hårda prövningar både psykiskt och för kvinnans del fysiskt kan bara förklara hur stor en barnlängtan kan vara. Att den ena systern, svägerskan och kompisen efter den andra får barn på barn och man själv står vid sidan om är fruktansvärt. Den konstiga känslan att man samtidigt tyckte att allt var så orättvist att 2:a eller 3:dje barnet var på väg för dom som man samtidigt glädjes för dom. Det är väldigt svårt att förklara men det höll verkligen på att dra sönder en inne från.
Jag är så otroligt tacksam för personalen på Curakliniken i Malmö för all hjälp och stöttning vi fick. Hur dom snällt svarade på alla våra konstiga frågor utan att lyfta på ögonbrynen, hur dom tröstade vid alla gråtattacker, hur dom stöttade vid glädjefnatten som kom efter.
När vi efter 9 års väntan och 3 försök fick se en liten räka på ultraljudsskärmen med ett tickande hjärta. Glädjen går faktiskt inte att beskriva. Och till slut var den lilla väldigt svår att se efter att tårarna av glädje bara rann på oss båda. Att där, inbäddad i mig, låg nu början på ett litet liv och det allt på grund av denna teknik.
Och detta är bara våra känslor.
Nobelpriset kommer han att få, om det nu stämmer, på grund av tekniken men jag ville bara förklara lite utifrån vår syn och tacksamhet som det innebär.

Sedan 1978 när första barnet, Louise, kom till världen finns det nu ca 4 miljoner barn som kommit till oss med hjälp av IVF.
I Sverige födds ca 2000 barn varje år som har fått hjälp med IVF. Man räknar dessutom med att mellan 10-15% av befolkningen är ofrivilligt barnlösa. Och av dessa är det bara ca hälften som söker hjälp till IVF. 

HÄR kan du läsa hur en IVF-behandling går till.

2 kommentarer:

Denise sa...

Ja visst var de väl på tiden att de nu fick nobel priset, synd bara att en hann avlida innan priset kom, men bättre sent än aldrig. IVF börjar få mer plats i media & de tycker jag är jätte bra, dels för alla som kämpar i det tysta & för att våra med människor behöver få mer vetskap om hur vanligt de är. Jag & min man är nu mitt uppe i ivf karusellen har vart de sen i mars-10 Vi plusade på vår ET men fick missfall i vecka 9+0 sen så plusade vi på vårt FET men fick missfal i v6 om ca 14dar är de dags för att tina upp vår sista frysis, rädd för att åter igen vänta missfall istället för ett friskt litet barn!
Har läst igenom din blogg & jag kommer fortsätta att kika in här :)
Jag bloggar oxå, just nu är de mest om vår kamp för att få bli föräldrar!
Kramar Denise

Nettan sa...

Visst är det bra att IVF får mer plats i media och att skamfläcken blir mer och mer bortsuddad.
Att det sedan var ett Nobelpris som nog dom flesta ändå försår tycker jag är bra. Många gånger är det konstiga saker som man inte vet något om.

Jag önskar er all lycka på ert nästa försök. Alla som vill förtjänar att få uppleva föräldraskapet.

Roligt att du gillar min blogg och jag hälsar dig naturligtvis välkommen åter :-).

Ha en skön söndag / Nettan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails