2010/10/05

Lex Sarah och Lex Maria

Vi hade en kort genomgång av Lex Sarah och Lex Maria igår på jobbet. Det var i och för sig bara jag och en arbetskamrat från gruppen.

Och om man går till Lex Sarah så är det minsann inte lätt att vet när det blir en Lex.
För vi har även en Fel och Brister som sak skrivas om det görs några fel eller misstag. Och vi försökte utröna var gränsen gå men det är riktigt svårt.

Om man bara drar en påhittad grej.
Jag kanske tycker att någon har gjort ett dåligt bemötande mot en vårdtagare. Då finns det en ruta för detta på Fel och Brister att kryssa i och sedan kan man då skriva i och berätta om händelsen.
Men sedan ska man alltid anmäla till Sarah om man anser att vårdtagaren råkat ut för kränkande bemötande. Och jag kan anse att ett dåligt bemötande alltid är kränkande för en vårdtagare.
Fast sen samtidigt så ska jag alltid utgå ifrån vad jag tycker i Sarah. Och det är kanske det som blir så svårt eftersom det inte finns några fasta tillfällen eftersom jag kanske kan tycka att det är en Sarah medans någon annan kanske hade tyckt att det var en Fel och Brister.

En Lex Sarah är tydligen en offentlig handling efter att man har avpersonifierat vårdtagaren. Och det är väl detta som gör att medierna är så snabba att skriva om dessa anmälningar. För medierna är så jäkla snabba på att kabla ut anmälningar som ligger under utredning medans dom sedan struntar i att följa upp. För det var som utbildaren sa. Att dom flesta anmälningar leder till något positivt eftersom man då ser över rutiner och dylikt. Men det finns kanske inget nyhetsvärde i det när det inte kan chock hur alla behandlar äldre. För det är det dom verkar vilja göra. Men jag tror medierna gottar sig i att svartmåla den svenska äldreomsorgen.
Och dom flesta anmälningarna gäller oftast inte en enskild person, även om det naturligtvis förekommer, utan där är oftast rutiner i till exempel en grupp.

Om man sedan tar en Lex Maria så är det betydligt lättare för vår del. Vi skriver en avvikelse på händelsen och lämnar denna till sjuksköterskan. Sen är det upp till sjuksköterskan att tillsammans med MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) göra en bedömning om det är en Lex eller inte. Så den behöver vi inte fundera på om det är eller inte.

Lagar är krångligt.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails