2012/12/18

Ibland händer det saker som får en att fundera på hur vi behandlar andra människor

På väg in i en av mataffärerna i Metropolen mötte jag en äldre, utländsk man. Han log mot mig när vi möttes i dörren och jag log tillbaka och nickade mot honom. Han stannade då och tog tag i min arm. Först blev jag rädd sedan såg jag på honom när han på knagglig svenska sa:

-Tack för att du ser mig och hälsade på mig. Det är ingen annan som gör. Jag blir så glad. Tack för att du gjorde det sa han och ögonen började fyllas med tårar på honom.

Sedan böjde han sig fram och gav mig en snabb kram samtidigt som han åter igen tackade för att jag hade sett honom. Sedan gick han vidare och kvar stod jag, mitt i dörröppningen, och fattade inte riktigt vad som precis hänt.

När jag gick in i affären kände jag mig varm inombords för att jag hade tagit mig tid att le mot honom. Sedan blev jag helt kall när jag såg folket som stod i kassakön och som med en liten min av avsmak tydligen hade följt vår lilla händelse.

Och det var då jag började fundera på hur vi behandlar andra människor som vi möter. Med tanke på vad mitt lilla leende gjorde med mannen så borde fler kosta på sig att se andra människor. Ett leende kostar inget men kan göra en annan människa så glad.

Denna lilla händelse kommer jag att ha med mig och jag kommer garanterat att tänka på det när jag möter andra. Inte för att jag på något vis går runt och blänger på andra men jag kanske inte ser andra och ger ett leende så ofta som jag borde. Vi har så bråttom i vår vardag att vi inte ens se andra människor.

Tänk vad många ensamma människor det finns som vi möter dagligen och allt många verkar vilja är att bli sedda. Så snälla, le mer mot andra människor.

Har du varit med om någon sådan sak som fått dig att börja fundera på hur du själv är mot andra?

3 kommentarer:

Maggan Andersson sa...

Fint skrivet. Det är så sant!

Västgötskan sa...

Jättefint skriver. Det är verkligen tragiskt hur vi inte ser våra medmänniskor. :-((

Nettan sa...

Tack. Visst är det tragiskt och det är hemskt att det ska hända en sådan här grej för att man överhuvudtaget ska tänka på det. / Nettan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails