2012/12/04

Hur kan man i professionell bransch stänga vägar till information och stöttning

En patientförening är enligt mig precis vad det låter som. En förening som har ett speciellt syfte för sina medlemmar. Självklart, eller hur? Det borde man inte ha någon högre utbildning för att förstå.

Så det som gör mig så jäkla förbannad och helt oförstående är då hur man vill stänga ute en förening som finns till för att hjälpa och stötta sina medlemmar.

Jag läste på Barnlängtans facebook-sida att ReproduktionsMedicinskCentrum, RMC, i Linköping inte vill ha deras information på kliniken. Detta är för mig helt obegripligt. Att som företag ena stunden vill hjälpa sina “kunder” att bli föräldrar men inte ge dem möjlighet att söka upp en förening som kan stötta dem med egna medlemmar som många har varit i samma situation.

Att vara den som behöver hjälp är mycket utlämnande och fruktansvärt jobbigt. Och att lätt “springa” på information som kan erbjuda stöd underlättar en hel del i denna utlämnande situation.

Jag hittade mycket av den stöttningen på nätet men det var efter att vi fått positivt besked. För egen del hade jag uppskattat om jag hade haft möjlighet att ventilera med andra som befunnit sig i samma situation. För hur bra stöd man har från sin läkare så behöver man hitta det där stödet utanför.

Vi gick inte i Linköping utan i Malmö. Barnlängtan fanns inte då men det fanns andra men tyvärr hörde man inte talas om dem förrän efteråt.

Det stödet jag själv önskar att jag hade utifrån försöker jag ständigt vara mot andra som jag stöter på på nätet eller i verkliga livet. När man känner sig som den ensammaste i världen i sin situation är det skönt att få några rader från någon annan. Jag försöker att finnas där för de jag stöter på för att visa att de inte är ensamma.

Jag kommer aldrig glömma hur det är att vara ofrivilligt barnlös. Jag kommer aldrig glömma hur den där längtan känns. Jag kommer alltid att stötta andra i sin kamp på det lilla vis jag kan genom att finnas där.

Så jag kan inte för mitt liv förstå hur man som professionell i en bransch som är så känslig kan säga att det inte finns något en patientförening kan göra för deras “kunder” just där. Helt obegripligt och så kallt. Jag hoppas att de på något vis får upp ögonen för vad de gör mot personer som kanske bara vill ha en broschyr i handen som de har möjlighet att läsa när så mycket annan information har ramlat ner på rätt ställe. Att då kunna ha möjlighet att lätt kunna hitta stöttning är ganska skönt. Inga funderingar hur man kan hitta andra och var man kan vända sig.

Nej, det är helt obegripligt hur man vill stänga ute det.

3 kommentarer:

katarina sa...

jag kan ingenting om den speciella situationen men däremot kan jag tänka mig från mottagningens sida att det kan handla om att dom inte kan ta ansvar för att dela ut information som dom inte är helt hundra på .. om jag inte är helt fel på det är det ett känsligt stadium människor är i och dom vill kanske inte lämna ut saker för att inte det ska finnas risk för lureri o dyl? bara en tanke...

Nettan sa...

Jag har inte en aning om varför de väljer att göra såhär. Information finns på andra kliniker och Barnlängtan är en "känd" förening som på många plan kämpar för att så många som möjligt har möjlighet att uppleva föräldrarskapet. Det är ingen veteskaplig information vad jag vet utan det stå sjukvården för utan det är info om stöd och stöttning vad jag har förståt. Det kliniken i fråga hade svarat på varför var att föreningen inte hade något syfte för deras företag. Jag anser att man har lite fel syn då när man inte kan se helheten utan bara se egen vinning. / Nettan

katarina sa...

då har jag inte en susning men jag ska ärligt säga att jag vill nog gärna tro att det finns en logisk anledning som vi inte vet *ler mjukt*
eller så är dom bara dumma ...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails