2011/06/15

Sex nyanser av rött

Låt mig berätta lite om färger.

Färger finns i många olika nyanser. Och om jag bara tar en färg  såhär rätt ut i luften, röd, så ska jag förklara.
Den röda färgen kan börja i en lite skär ton. Denna ton kan kallas grisskär och denna är en relativt ljus ton i den röda nyansen.
Denna grisskära kan sedan gå över i en nyans kallas skavsårsröd. Denna nyans är graden mörkare än grisskär men lite mer åt det röda hållet.
Sedan har vi röd, som vi kan jämföra med tomat om jag ska prata klarspråk. Bara så alla är med. Helt vanlig röd alltså.
Denna röda övergår sedan i stoppljusröd. Och detta säger sig själv att den är ganska röd för att alla ska se att man ska stoppa.
Den sista dokumenterade röda färgen är kräftröd. En mörk, illröd färg som passar på borden runt om i landet någon gång i augusti.
Det finns faktiskt en röd till men den är ovanlig. Det blir om man lägger ihop stoppljusröd och kräftröd. Denna färg, kallad signalkräftröd, är mycket röd.

Nu när jag bara råkade ta just röd färg så kan jag då berätta att vi har varit nere i Grannhålan på stora lekplatsen. Molnigt och lite lätt blåst. Men det molniga har under dagen skingrats så under 3 timmar har solen tittat fram mer och mer men fortfarande med en skön bris. Så skönt att sitta och lapa sol. Då i alla fall.

Årets första misstag. Den obligatoriska grisskära färgen som i början av sommaren brukar pryda min hud hoppar jag över i år tydligen. Vi har alla nyanserna färska i minnet väl? Ni förstår att jag, helt ovetande, har bestämt mig för att gå på den kräftröda färgen med en gång. Mina underarmar pryds av denna väldigt klara färg. Men inte nog med det. Jag har fått den mycket ovanliga nyans av signalkräftröd i min panna. Denna stackars panna som alla andra år haft lite skydd av min lugg. Men eftersom jag nuförtiden har bestämt mig för att låta den växa har jag nu en fin liten klämma som håller undan den. Kanske inte så smart idag kan man tycka. Det spänner och drar rejält i pannan. Kanske lite hetta med.

Vilken tur att jag valde just röd att förklara nyanser om. Det hade jag ingen aning om att det skulle bli såhär.

Sol

065

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails