2011/06/17

Detta med dialekter

Dialekter är jäkligt spännande saker faktiskt. Att vi i värt avlånga land kan låta så totalt olika beroende på var vi kommer ifrån. Sedan finns det naturligtvis mer eller mindre, ska jag kalla det smickrande, dialekter enligt mig.

Personligen tycker jag skånskan är en av dom finaste dialekter vi har i vårt land och även en del av norrländskan också. Detta beror säkert på att det är dialekter som har funnits runt mig hela livet. Men just skånskan har vuxit med mig för när jag var yngre gillade jag inte den. Men nu är jag stolt över min dialekt och att det är en av dom finaste.

Därför har jag väldigt svårt för hur man väljer att träna bort sin dialekt. Att man självmant väljer stockholmska framför skånskan är helt otroligt. Att man som skådis gör det för en roll är väl sin sak eftersom det kanske krävs en viss dialekt för en viss roll men att man sedan håller fast vid den. Det är ju faktiskt så att stockholmare säger att det är rikssvenska men då skulle vi få ett helt nytt skriftspråk också. För det är faktiskt så att många stockholmska dialekter pratar inte som står. Fast det är fler dialekter som har det så också.
Ta till exempel ord med ä i. Dessa ä blir automatiskt uttalade som e. Det Är fint blir Det Er fint.
Sedan har jag personligen svårt för värmländskan och blekingskan också. Och en riktigt grov småländska är inte heller att för ljuv musik i mina öron.

Men sedan är det ändå så att det är lite spännande med dialekter hur mycket eller lite man gillar dom. Det skulle faktiskt varit intressant att läst på lite mer om det för att få reda på varför dialekter låter som dom gör just på det stället. Nu pratar jag om dom stora dialekterna för sedan finns det en uppsjö av lokala dialekter på dom stora dialekterna också. Känner mig plötsligt lite nördig när jag skriver. Jaja, strunt samma.

Sifo gjorde en undersökning tidigare i vår om vilken dialekt som var sexigast. Roligt att det blev dom riktigt utpräglade dialekterna som ligger i topp även om jag bara kan hålla med om 2 och 3. 

Sexigaste dialekterna enligt Sifos undersökning
1. Göteborgska (18 procent)
2. Norrländska (17 procent)
3. Skånska (16 procent)
4. Värmländska (15 procent)
5. Dalmål (9 procent)
6. Gotländska (8 procent)
7. Stockholmska (7 procent)
8. Småländska (5 procent)
9. Västgötska (4 procent)
10. Halländska (1 procent)

Vilken dialekt tycker du är sexigast?

2 kommentarer:

Ricksen sa...

Göteborgskan är då fan inte sexig den låter som en dålig vits.:-))

Nettan sa...

Kan bara hålla med. Tycker inte heller göteborskan är sexig. Tacka vet jag skånskan :-) / Frugan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails