2012/03/15

Rökats vara eller icke vara

Är det ett bra sätt att förbjuda rökning på offentliga platser?

Till en viss del tycker helt klart att det är det. Jag vill kunna vara ute på till exempel en uteservering och äta utan att behöva få massa rök på mig från någon rökare som inte tänker. Jag vill kunna vistas på en lekplats med mina barn utan att behöva plocka fimpar efter andra för att någon rökare inte orkade gå bort och slänga den själv. Jag vill kunna sitta ute i en park och lapa sol utan att bli utsatt för rök.

Jag har valt att sluta röka för att jag inte vill ha det i mig och då skulle jag vilja att alla respekterar det också. Det görs naturligtvis inte eftersom många rökare hävdar sin rätt att få röka överallt eftersom detta är deras rättighet. Men min rättighet som icke rökare finns inte och det är en sak som rökare fnyser åt. Min rättighet som icke rökare att få bestämma att jag inte vill utsätta mig för denna stinkande, äckliga rök finns inte. Men du som rökare har själv valt att utsätta dig för detta och det är ditt val. Inte mitt även om jag inte har något val alls.

“Man kan be snällt att dom flyttar sig”. Jo visst kan man göra det om man vill ta emot snäsiga kommentarer om att dom minsann står var dom vill. Och kommer jag ut från till exempel en affär så tycker jag faktiskt inte att jag ska behöva be horden av människor som har samlats precis utanför och som blossar för glatta livet flyttar sig. Man kan tycka att vuxna människor skulle kunna visa varandra lite respekt men just vad gäller detta sa har det verkligen gått troll i det. För rökare känner sig utsatt av påhopp och detta verkar skapa en kedjereaktion av att hävda sin rätt att få röka ännu mer. Blir lite av ett moment 22.

Respekten gentemot varandra är allvarligt skadad i många avseende. För hade respekten mot varandra funnits hos alla rökare hade det inte varit ett problem. Hade rökare rökt där det inte skadar någon annan, mer än dom själva, hade det inte varit ett problem. För hur hårt rökare än går fram och hävdar sin rätt att få röka så går det ändå inte att komma ifrån att det är dom som måste visa respekten när det är dom som har gjort ett aktivt val att röka.

Att vi sedan har respekt mot varandra borde vara en självklarhet i alla avseenden. För som många rökare nu hävdat, för att lyfta problemet från dom själva kanske, så borde parfym också förbjudas. Här handlar det om ren respektlöshet från den som häller på sig en massa parfym. Och detta är hemskt att hamna vid någon som formligen stinker parfym. Det går knappt att andas och det är så tårarna börjar rinna. Men det är inte skadligt, om du inte är astmatiker. Illaluktande människor är en annan återkommande grupp som tas upp. Även detta är inte så trevligt men det är fortfarande inte skadligt för andra.

Så ja, jag är för ett förbud av rökning på offentliga platser. Men främst på platser där man vill kunna sitta och njuta som uteserveringar, parker, torg och lekplatser. På dessa ställen vill jag kunna sitta utan att få äcklig rök på mig.

Jag har generaliserat ganska mycket och det är faktiskt så att många rökare visar den respekten som jag efterlyser. Men som vanligt är det så att dom som blankt struntar i alla andra är dom som även förstör för dom andra. Men det ska bli spännande att se hur långt detta förbud kommer.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails