2012/03/15

Det är så in i helvetes fel alltihopa

Jag får en klump i magen och mår nästan lite illa när jag läser om mobbning. Mobbningen i sig själv är fruktansvärd men när man sedan ser att barnets föräldrar får hämta denne för att det blivit utsatt för glåpord i två dagar så gör det mig så illa.

Inte nog med att detta, och många fler med denne, utsätts för saker som en som aldrig blivit utsatt för mobbning ens kan föreställa sig. Ord som man till en början med försöker få att rinna av men som sakta bryter ner muren. Ord som tränger in och växer, likt svulster, och jobbar sig in i varje cell för att sakta bryta ner. Skratt och fniss som ekar i en korridor och blickar som pekar på just dig. Självkänsla som plockas ner i små bitar innan dom sprids med vinden.

Följande går att läsa i skollagen:

 Skyldighet att förebygga och förhindra kränkande behandling
7 § Huvudmannen ska se till att det genomförs åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för kränkande behandling.
Plan mot kränkande behandling
8 § Huvudmannen ska se till att det varje år upprättas en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av barn och elever. Planen ska innehålla en redogörelse för vilka av dessa åtgärder som avses att påbörjas eller genomföras under det kommande året. En redogörelse för hur de planerade åtgärderna har genomförts ska tas in i efterföljande års plan.
Förbud mot kränkande behandling
9 § Huvudmannen eller personalen får inte utsätta ett barn eller en elev för kränkande behandling.
Skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling
10 § En lärare, förskollärare eller annan personal som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till förskolechefen eller rektorn. En förskolechef eller rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden.”

Jag, som i min enfald verkligen vill tro att det finns något gott i oss människor, inser att denna lag inte fungerar. För kan ett barn bli utsatt i två dagar för mycket kränkande beteende från andra barn så efterföljs inte lagen. Och det hemska i det hela är att detta barn inte ska straffas en gång utan två gånger. För det är precis vad följden blir när det även ska läggas skuld för den utsatta eftersom det är denne som får åka hem/byta skola eller vad det nu än må vara. Jag har ingen som helst förståelse hur man kan välja att göra på detta viset. Så läser jag vidare i skollagen.

Förbud mot repressalier
11 § Huvudmannen eller personalen får inte utsätta ett barn eller en elev för repressalier på grund av att barnet eller eleven medverkat i en utredning enligt detta kapitel eller anmält eller påtalat att någon handlat i strid med bestämmelserna i kapitlet.”

Jag kan faktiskt inte riktigt läsa ut vad som menas men vid första anblicken fick jag det till att den var ställd till mobbarna. Att det var förbjudet mot repressalier mot mobbarna. Om, jag säger om, det skulle vara på det viset blir det ännu mer sjukare. Skydda dom som mobbar och släng ut offren. Jag blir så fruktansvärt ledsen och arg att det inte kan finnas ett system som fungerar och som hjälper den drabbade istället för att ännu mer kasta skit på denne.

Min fråga är var dom vuxna finns i det hela. Det måste vara så att personal på skolan har sett eftersom det troligtvis varit någon av dom som ringt föräldrarna till den mobbade. Alltså är andra vuxna, föräldrar till dom som mobbar, så jäkla likgiltiga över att deras barn förstör andra barn? För visst måste det vara så att dom får reda på detta från skolan? Som förälder kan man inte vara så jäkla blåögd och inte tro att ens eget barn gör dumheter för det gör alla barn. Men är det dumheter som resulterar i att dom skadar andra barn så är det en sak man måste ta tag i, oavsett om man känner sig bekväm med det eller inte. Det är en del av att uppfostra ett barn, att vara en förälder som visar vad som är ok och inte enbart står vid sidan om som en vän och klappar på axeln. Det är inte bara godbitarna som måste vårdas utan det är dom andra delarna också. Vi som vuxna är dom som ska föregå med gott exempel.

Det finns lagar som är till för att skydda. Dessa är till för att följas. Det går inte att skylla på indragningar och dylikt. För att dra paralleller med mitt eget arbete i vården så kan vi inte strunta i Hälso- och sjukvårdslagen eller Socialtjänstlagen för att vi får indragningar och inte hinner med på samma vis. Så varför verkar det vara ok att göra det i skolan? För den följs definitivt inte om en förälder måste hämta hem sitt barn för att andra barn mobbar denne. Det är så in i helvetes fel alltihopa. Och det är fasen allas ansvar att se till att det inte blir på detta viset.

2 kommentarer:

katarina sa...

paragraf 11 är att du får inte straffa ett barn som skvallrar tror jag.

jag håller med dig att det är sjukt o jag vet hur svårt det är som förälder att "se på" när barnen lider. MEN faktum är att dom barn som mobbar har oftast föräldrar som lever i ngn konstig bubbla att deras barn gör inga fel för då har dom gjort fel o det gör dom aldrig.
har sett det har hört det har varit på väg att strypa dom....
som tur är finns det fortfarande vuxna med ögon o öron o ryggrad så förhoppningsvis kan barn få hjälp.
men förstår din frustration..

Nettan sa...

Det är det som är så sjukt också. Att som förälder välja att blunda för vad ens eget barn gör mot andra. Kan lugnt säga att så hade det inte varit här. Men jag hoppas att jag aldrig behöver få reda på det heller. / Nettan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails