2012/03/21

Olika metoder enligt Nettuansk lära

Mitt pluggande känns just nu inte speciellt proffsigt. För det finns faktiskt olika sätt att plugga på, i alla fall enligt den Nettuanska metoden.

Det finns det pluggande man gör på högstadiet. Där man sitter kvällen innan och vrålpluggar och riktigt slår in sakerna som står i böckerna. Man går sedan in på provet dagen efter och bara tömmer ut det som finns. Problemet är att man lämnar det där också. Fråga mig om grammatik och jag kan troligtvis icke svara dig.

Sedan övergår man då till gymnasiepluggandet där man i alla fall har förlängt pluggandet till några dagar. Och jag kan tala om att det är fasen inte lätt att få in 206 namn på benen i kroppen på några dagar. Hälften skulle även pluggas in på latin. Men fråga mig idag om femur, pelvis, sternum, patella och fibula så kan jag ge dig svar. Lite organ är också sådant som sitter som till exempel pancreas, cerebrum och colon En massa sjukdomar sitter också på latin och jag har aldrig haft någon större nytta för dom latinska namnen förutom när jag kollat på Cityakuten eller Gray´s anatomy. Amerikanerna är mycket för att enbart använda latin har jag hört. Om inget är det alltid roligt att kunna impa på någon genom att säga Angina pectoris eller gangrän. Det är ju inte fint att visa vad man kan men ibland är det ganska roligt på ett mycket nördigt sätt.

Sist har vi då högskolepluggandet. Här har jag då tagit tag i pluggandet redan från första kursdagen och läst efterhand. Man läser hela tiden och saker sätter sig och förhoppningsvis stannar dom också, för det kan jag ju inte svara på ännu. Antingen är det väl så att man blivit klokare eller så är det helt enkelt så att man blivit fruktansvärt trögstartad när det gäller att suga kunskap. För kunskap suger jag hela tiden, även privat, men det blir ändå på ett helt annat sätt när man verkligen ska lära för livet. Oj vad stort det lät men det är det jag vet att jag ska göra nu.

Så det är väl därför det känns väldigt oproffsigt när jag nu sitter och försöker plugga till tentan på fredag. Jag har missat alla föreläsningar och vi har inga böcker på denna kursen så allt har ramlat in väldigt sent allt eftersom mina klasskamrater har varit snälla och sammanställt till mig. Igår var jag inne och hämtade ett kompendium som dom fick igår och bara det känns väldigt oproffsigt, att få material tre dagar innan tentan. Men jag får väl försöka fortsätta med mitt oproffsiga pluggande och få ett litet förhör av kära maken ikväll för att se om något har fastnat. Känns lite hopplöst just nu måste jag säga. Men, men man ska inte ropa hej innan man är över bäcken sägs det ju. 

2012-03-21 13.26.35

3 kommentarer:

Tant Skarp sa...

Lycka till! Det finns ju omtentor i värsta fall.

Glad att vi har hemtentor, en av anledningarna till att jag inte vill campusläsa, med mina prestationskrav så blir det för mkt inre stress.

Är hysteriskt glad att jag vrålpluggade på gymnasiet (dagen, eh, innan) och gav mig själv tillräckligt höga betyg för att slippa högskoleprovshelvetet. Matten är inte min grej, milt uttyckt.

Jag kan också de flesta kroppsdelar, beror nog på E.R och min ridinstruktörsutbildning, haha. Det är inget som finns kvar fr skolan iaf.

Nettan sa...

Tack :-). Omtenta? Får rysning. Finns verken tid eller lust till sådan. Här gäller det att klara första för att inte hamna efter. Jag hade kanske mått alldeles utmärkt att inte plugga campus ;-). Fast jag behöver nog piskan på ryggen.

Högskoleprovet är en upplevelse att ha gjort. Ingen positiv sådan men dock en upplevelse. Jag åkte dit på matten så det rök om det och fick inte alls så höga poäng som jag hade räknat med.

Åh, jag som trodde jag var duktig som kunde dom innan E.R så får jag reda på att du lärt dig det där. Tänk vad mycket råplugg jag hade sluppit om jag tänkt ett steg längre ;-). / Nettan

Tant Skarp sa...

Haha.

Distansplugg är verkligen da shit när man har kids och dessutom ett hus att dammsuga.
Ska plugga vidare i höst och tänker inte gå campus. Blir för stressigt med VAB etc och körning kostar ju också.
Vi får väl ha pluggstuga även om vi inte läser samma sak, ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails