2011/08/20

Litet kräftkalas med en smarrig västerbottenostpaj

Jag har varit väldigt sugen på kräftor ett tag och vi ska inte på kräftskiva förrän den 3 september. Blir så när alla jobbar i vården av 5 av 4 par så det är inte alltid lätt att försöka få ihop något som passar dom flesta. Men jag köpte i alla fall kräftor igår så vi har haft en egen litet kräftkalas här ikväll. 

005

Kräftor, räkor, västerbottenostpaj, vitlöksbröd, vitlökssmör och ägg. Hade laddat för att sörpla och mmm:a men det uteblev lite. Kräftorna smakade inte speciellt mycket och vi blev väl både lite besvikna när vi nu gått och längtat. Men både Molly och Lilly tyckte om det så det var mest skalande till dom.

Men pajen. Oj, oj, oj vad god den är även om jag inte fick tag på whiskeyost som jag hade förra gången. Det var strået vassare så jag rekommenderar den osten istället.

Whiskeyostpaj (4 pers)

Pajdeg
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl riven lagrad ost
150 g margarin
1 msk kallt vatten

Blanda alla ingredienser och ställ kallt i 45 min. Går utmärkt att nipa ihop degen. Ta sedan ut den ock kavla det på mjölat bakbord så att det täcker en pajform ca 30 cm o. Ställ kallt en liten stund till innan gräddning. Grädda i 225 ca 15 min.

Fyllning
3dl mellangrädde (jag använde 2,5 dl grädde 20 % och resten mjölk)
3 ägg
2 dl riven lagrad ost
1 msk smör
(en skvätt whiskey)
lite salt och peppar (var försiktig med saltet eftersom osten är salt i sig själv

Blanda alla ingredienser och häll smeten i det förgräddade skalet. Grädda ca 25 min.

Jag använde västerbottenost, den lagrade, idag men som jag sa innan så använde jag whiskeyost förra gången och får man tag på det så är det starkt att rekommendera. Samma ost används i både skalet och fyllningen. Jag tycker denna är riktigt god men det var jag ganska ensam om. Där är en markant ostsmak och att det är ost i skalet gör det ännu godare. 5 av 5 får denna av mig så då anar ni hur god den är jag som har så god smak.

008

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails