2011/08/03

Läs bipacksedeln, för din egen säkerhet

Det är ganska skrämmande hur nonchalanta människor är vad gäller receptfria läkemedel. Många tror att det kan tas lite hur som helts bara för att dom just är receptfria men ack så fel dom har. Bara för att dom är receptfria är dom inte ofarliga. Fortfarande är det så att det finns många verksamma substanser i medicin som ska tas på ett speciellt vis. Läste att vissa verkar tro att man kan smörja sig med smärtstillande gel och sedan helt oskyddade gå ut i solen utan en tanke på att hela den insmorda huden är full med medicin. Detta innebär då att dom kan få en ordentlig brännskada. Och folk är förvånade? Helt otroligt att man inte förstår det själv. Bara för att gelen har torkat betyder det inte att medicinen är borta. Den ligger kvar i huden och jobbar och tydligen kan den finnas kvar upp till 2 veckor efter avslutad behandling. Detta visste inte jag men jag använder inte dessa geler heller. Hade jag gjort det hade jag vetat eftersom jag alltid läser bipacksedeln. Hade alla gjort det hade man också vetat hur man ska använda sitt läkemedel. För även läkemedel som till exempel Panodil kan ge ordentliga skador vi felanvändning. Så var smart och läs bipacksedeln, som faktiskt ligger där för din säkerhet, och se hur just ditt läkemedel ska användas. Känns lite onödigt att få skador bara för att man varit nonchalant och inte läst eftersom det bara är ett receptfritt medel. Har jag inte rätt? Jodå totalt. 

2 kommentarer:

Barnens Hjältar sa...

Helt sant, min mamma påminde mig häromdagen. Hon fick oralis-salva av mig och hon läser alltid bipacksedeln och sade högt att jaha nu kan jag inte sola på ett tag :-)

Nettan sa...

Det är synd att man inte tänker på sig själv även i dessa sammanhang. För som sakt så är det fortfarande farliga saker om man använder det fel. / Nettan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails