2011/08/30

Krafttag mot näthatet

Vad är det som gör att man kan känna sådant hat till någon annan ute på nätet att man går till personangrepp? Att känna ett hat mot någon man ej har träffat eller vet något om förutom det som är skrivet.

Jag kan helt ärligt inte förstå vad man själv får ut av att vara elak och skriva osanna personangrepp. Att man ger sig in i en debatt är en självklarhet men när man inte tycker som andra så måste man kunna ta den kritiken utan att gå till angrepp. Klarar man inte det så ska man kanske fundera på om man överhuvudtaget ska ge sig in i en debatt. Och är man enbart ute efter att få trycka ner andra och har någon fetisch och mår bra av det ska man kanske ta sig en funderare på hur man själv verkligen mår om man mår bra på andras bekostnad.

Aftonbladet har idag skrivit om att skärpa sina regler för läsarkommentarer så att inte kan skriva anonymt utan måste kunna stå för sin åsikt. Detta har kommit fram efter den tragiska händelsen i Norge där det kommit fram att gärningsmannen hade en massiv näthatkampanj av många slag.

Detta kan jag tycka är både bra och dåligt. Det främjer verkligen att dom som klarar att debattera eller komma med sakliga kommentarer kan göra detta. För man kan tycka att om man inte kan hålla sig till vad saken gäller så har man inte i debatten att göra heller. En typisk sådan sak var när kvinnan som inte hittade sin flicka på tåget i somras, står även om henne i artikel, och den kommentar jag kommer ihåg som var helt oviktig och helt utanför saken var något om att hon kanske skulle tänka på vad hon hade för shorts på dottern. En riktigt nedvärderande kommentar som inte ens hade behövt stå där eftersom den var helt orelevant till vad som skrevs. Och det skrämmande är att det är den jag kommer ihåg.
Men att kunna ha möjligheten till anonymitet kan i vissa fall vara viktigt och främjer yttrandefriheten. Som tur är kommer där fortfarande finnas möjlighet till detta i vissa sammanhang där det kan behövas och när där finns moderatorer som granska om jag förstod det rätt. Men man har ingen anledning att gå in som anonym för att kommentera olika artiklar, helt vanliga artiklar, för att enbart trycka ner andra och skriva smädesord.

Jag tycker fortsatt att det är fullkomligt overkligt att vuxna människor inte ska klara av att hålla en god ton på nätet. Och det är väl kanske så också att det kan vara en del av att man faktiskt inte behöver stå för vad man skriver eftersom man kan dölja sig bakom en skärm och vara helt anonym. Jag tycker det är bra att tidningar tar till krafttag mot detta eftersom inte folk förstår hur man ska bete sig mot varandra.  

4 kommentarer:

Västgötskan sa...

Människor bakom ratten blir galna, men där är de ändå inte HELT anonyma.

Människor som kan vara HELT anonyma på nätet blir helt jävla dumma i huvudet!!!
(Oj, kommer du censurera bort min kommentar nu?) Hi hi!

Viola sa...

Jag tror inte att det alltid handlar om HAT utan att det är så enkelt. Åsikter om saker och ting har ju alla mer eller mindre, men IRL, oavsett vad åsiktsfriheten säger, hindras vi av de sociala koderna om vi vill få utlopp för dessa. Jag tror helt enkelt att många slänger ur sig spydiga kommentarer för att de KAN helt enkelt.

Nettan sa...

Västgötskan: Ingen censur här inte. Iaf inte över en sådan sak ;-).

Viola: Kan helt hålla med dig om att det kanske inte alltid är rent hat. Men det blir ett hat när det skrivs oavsett om man gör det för att man kan eller för att man helt enkelt inte vet bättre.

/Nettan

Barnens Hjältar sa...

Jag tycker det är en fantastiskt bra nödlösning! Skrev på min FB idag att jag tyckte det (du kanske såg det?)
Eftersom det är uppenbart att anonymitet föder näthat så ser jag inga andra lösningar i nuläget. Chefredaktören sa ju dock att de arbetar för att få fram en bättre lösning.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails