2011/08/26

Är den avgiftsfria skolan avgiftsfri?

Jag och kära maken satt och diskuterade den avgiftsfria skolan igår. Framförallt var det väl att den avgiftsfria skolan faktiskt inte är så avgiftsfri som det sägs och detta följer helt enkelt skollagen eller vilken lag det nu ligger under.

Anledningen att vi kom in på detta igår var att min systerdotter som går i klass 3 ska ha med sig 3-4 frukter en dag på grund av att dom går länge. Då är frågan hur avgiftsfritt detta är? Det finns så många sätt som barn blir utsatta på grund av att dom har föräldrar som kanske inte klarar detta rent ekonomiskt. Föräldrar som på ett eller annat vis blivit av med sitt jobb eller blivit sjuk och detta vet vi alla hur det drabbar i dagens samhälle som inte är gjort för att verken vara arbetslös eller sjuk. Ja, i alla fall vi som har en normal människosyn kan se det. Alla andra som kommer dragandes med kommentarer som att det är självförvållat att man är arbetslös och det är klart man kan jobba fast man har en svår sjukdom vet inte vad det vill att säga att råka ut för det. Nätet svämmar över med dessa enkelspåriga människor som tror dom vet och är irriterade för att andra faktiskt är arbetslösa och sjuka och bara till en belastning för vårt gemensamma välfärdssystem. Människor som bara kan se till sig själva och ruffar åt sig det som går sedan får alla klara sig bäst dom vill. Så det är väl klart att alla ska ha råd att skicka med sina barn frukt och matsäckar till skolan för har man inte det skulle man kanske inte skaffat barn. Att en ensamstående flerbarnsmamma får skylla sig själv att hon skaffat många barn och skulle tänkt på det innan. Innan när? Innan mannen var otrogen eller innan känslorna försvann? Skyll dig själv och gnäll inte utan bara svälj och ta emot allt som ska köpas för du har själv satt dig i sitsen. Är det ingen mer än jag som verkligen hör hur illa dessa resonemang låter. Och det låter illa och det går ut över barnen.

Läste att dom i Umeå hade tagit fasta på just detta med den avgiftsfria skolan. Barnen skulle inte ta med sig frukt och skolan skulle inte heller kunna begära att matsäckar och dylikt skulle få tas med.
Detta tycker jag är ett bra förslag och det är enbart för att inte göra skillnad på barn och barn. Det kommer bli en ökad kostnad för skolan men det kan vi väl hjälpas åt med. Den ökade kostnaden kommer att vara frukt för med matsäcken är ju lunchen redan betald för barnen så det kommer inte att bli en ökad kostnad. 
Jag vet faktiskt inte om det fortfarande finns alla insamlingar till skolresor och dylikt. Dom insamlingarna som är helt åt helsike förbjudna. Vi i vår föräldraförening har under förra hösten och våren ordnat biokvällar till reducerade priser. Då kan dom som har möjlighet att hjälpa mer eftersom allt går till skolresan, förutom kostnaden för själva bion. Alla hjälps åt och alla barn blir lyckliga. Vad är det som är så fel med att hjälpas åt när det gynnar våra barn? Jag kan inte se något fel alls i det. 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails