2011/02/14

Utanförskapens dag

Idag går många till skolan med en klump i magen.
En klump för att dom vet att det är dom som kommer sitta där utan.

Alla hjärtans dag är en jäkla skitdag.
En dag där skolor helt sonika går med på öppen mobbing. För idag ska det delas ut blommor till någon man tycker mycket om. I klassrum runt om i Sverige (2011 alltså) ska barn och ungdomar ge blommor till varandra och tala om anledning varför just dom ger till den personen.
Detta resulterar i att dom snygga och populära får det ännu mer förstärkt medans dom som redan är lite utanför får det ännu mer bekräftat.

Det gör riktigt ont i hjärtat ska jag tala om. Att vara en av dom som ständigt, år efter år, blev utan medans man såg högarna på andra klasskompisars bänkar bara växa samtidigt som alla positiva ord bara haglade över dom.
“För att du är snygg, för att du är min populära vän, för att, för att”
För det spelar ingen roll hur snäll och trevlig du är. Spelar ingen roll hur bra kompis du är eller hur lätt du är att få i säng. Det enda som spelar någon roll en sådan här dag är utseende och popularitet. Inget annat.

Jag hoppas att skolorna vägrar detta snart. Många skolor har nog redan skippat det men allt för många har det fortfarande kvar.
Det är inte ok att göra på detta viset.
Det är så mycket som kan sätta spår i ett barn som dom sedan har med sig hela livet. Som fortfarande kommer upp till ytan när man tänker på att det fortfarande finns dom som blir utsatta. Att om ca 25 år sitter dom också och tänker på att barn fortfarande utsätts för denna utanförskap.

Det känns som om det är en omöjlighet, tyvärr, att lyckas bekämpa mobbing och utanförskap när en enkel dag som denna fortfarande är så populär.
En enkel dag som gör det så mycket svårare för så många.

Men det är även vidrigt kommersiellt.
Varför ska man behöva köpa något till varandra bara för att det är en sådan dag.
Kan man inte visa varandra kärlek vilken dag som helst.
Visst det är väldigt trevligt att få en blomma av maken men jag vill inte ha det bara för att det är alla hjärtans dag. Man ska lika gärna kunna komma hem med en blomma den 28 mars eller den 6 juli. Kan bara tänka mig hur mycket handels tjänar på detta.
Och finns det verkligen någon som tänker på hur många blommor man ska köpa. Att vissa antal har en viss betydelse?

En blomma: Du är mitt allt.
Tre: När får jag träffa dig igen?
Fem: Jag gör vad som helst för dig.
Sex: Jag tvivlar på det du säger.
Sju: Jag älskar dig.
Tio: Vill du gifta dig med mig?

Nej tänk på varandra året om istället.
Ta vara på varandra i vardagen och strunta i denna dag.
Både för barnens skull och för eran egen skull.

Rött hjärta

HÄR kan du läsa lite mer om blommorna.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails