2011/02/26

För fasen människor. Skärp er.

Vad är det för fel på bilden när en 6 åring, 6 år alltså, inte ska kunna få välja färg på sina kläder utan att bli mobbad.

En 6 årig pojke har blivit mobbad och blivit kallad bög och flicka för att han tycker om rosa och gillar att ha nagellack.
Han har blivit knivstucken med en matkniv av en annan pojke.
En förskollärare uttryckte till mamman att hon till och med skulle förbereda pojken på att ”man kan bli mobbad om man har rosa kläder och nagellack”. Det känns ganska skrämmande att en vuxen som jobbar med barn har en sådan åsikt. Var slutar en sådan åsikt egentligen? Ditt barn är tjock, skyll dig själv. Ditt barn är för lång, skyll dig själv. Ditt barn pratar dåligt, skyll dig själv.
Nej, ingen mobbing är ok och att en pedagog ens kan uttrycka att det skulle vara det får mig att må illa.

Vissa vuxna anser att man ska som förälder skydda sina barn mot att bli mobbade. Och detta gäller tydligen färgval på kläder. Att man som vuxen ska kliva in och styra barns val av kläder.

Observera då att barn förds utan fördomar och under tiden som dom växer upp blir itutad dessa fördomar istället.
Så åter igen, vad det än nu gäller, så finns det allt för många fördomsfulla vuxna människor. Och det är väl klart att deras barn även får dessa fördomar. Det är alltså ni korkade vuxna som bidrar till att barn blir mobbade. Allt för att ni tycker en massa onödiga saker som är helt irrelevanta för hur man är som person. Och känns det bra för dig som vuxen att gå in och styra att det inte är ok för din son att bära rosa för att alla andra tycker det är fel. Vad är ni rädda för? Att uppfostra barn till glada individer som känner att dom kan bli egna. Ja det måste vara hemskt att behöva ha en sådan rädsla.
Att istället för att peka finger över andra lära sina barn att vi är alla olika och att vi uttrycker det på olika vis. Att det är absolut inget farligt med olikheter som så många verkar tro. En pojke som gillar rosa kommer inte automatiskt bli bög som så många verkar vara rädda för. Och han kommer inte automatiskt att försöka sätta på din egen pojke för att han bär rosa.
En pojke som tycker om rosa är en helt vanlig pojke.

I dagen hårda klimat, som ni vuxna med en massa otäcka fördomar skapar, kan det inte vara lätt för framförallt pojkar. Pojkar som enligt omgivningen ska vara tuffa och hårda och bära tuffa jeans och leka krig. När dessa pojkar inte är inom ramarna för hur en pojke förväntas vara blir det ett väldigt hallå. Att pojkar som inte väljer att spela fotboll utan vill dansa balett anses fjolliga.     
Jag har så jäkla svårt att förstå hur man kan döma andra människor efter hur dom klär sig, efter deras läggning eller vilken färg dom har på sin hud. Och framförallt är jag jäkligt trött på att vi idag ens ska behöva ha denna diskussionen, igen.

För fasen människor. Skärp er. Väx upp och släpp alla fördomar som ni överför till era barn.
Fördomar som gör det till ett helvete för andra barn.

1 kommentar:

Camilla sa...

Åh.. jag blir så upprörd. Tråkigt och sorgligt att vuxna ska dela med sig av sina fördomar.

Ha en fortsatt trevlig helg :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails