2011/02/07

Bakteriefritt?

Ibland kommer funderingarna om hur det kommer sig att allergierna ökar så mycket som dom gör.
Det kommer den ena konstiga allergin efter sen andra och känsligheterna för pollen, djur och livsmedel verkar bara öka och öka.

Frågan är ju om inte rädslan för bakterier är en bidragande faktor i det hela.
Allt ska vara så bakteriefritt som möjligt och det finns diskmedel, rengöringsmedel och andra saker som ska hjälpa oss att få det bakteriefritt.
Men frågan är om vi inte sparkar oss själva i baken istället.
Ju mindre bakterier vi utsätts för ju sjukare blir vi när vi väl utsätts för dom. Nej jag har inget belägg för detta men det är ganska logiskt tycker jag i alla fall.

Lever jag i normala förhållande i min lilla familj så tala gärna om för mig varför jag ska diska i bakteriedödande diskmedel. Vi utsätts för samma bakterier hela tiden så att utesluta dom som eventuellt finns kvar är bara trams.
Det är ganska skrämmande att det finns föräldrar som inte vågar sätta ner sina små barn på golvet i rädsla för att dom får bakterier på sig. Helt sjukt.

Nu har det dessutom framkommit att vi svenska tvättar i för låga temperaturer och detta gör då att bakterierna frodas på kläderna.
Fråga?
Vi har tvättat i dessa temperaturer i ganska många år. Hur kommer det sig att vi inte blir mer sjuka av våra kläder nu då?
Anledningen till att vi tvättar i för låga temperaturer är att vi är miljötänkande och tydligen är vi ovetande också.
Miljötänkande måste vi vara idag när vi förstör som vi gör. Vi har kommande generationer som sak ta hand om vårt skit och det är inte försvarbart att förstöra som vi gör. Och att vi då i okunskap skulle tvätta i högre temperaturer för att döda alla bakterierna är helt sjukt. Frågan är ju om istället för miljöförstöringar kommer bakterier att ta död på allt. Och detta på grund av att vi undviker dom och aldrig blir utsatt för dom. Så frågan, igen, är ju vilket som är bäst. Att ständigt utsätta sig för lite bakterier och få ett kroppsligt försvar eller att ta död på dom och inte ha något försvar när vi väl kommer att bli utsatt för dom.

Jag menar naturligtvis under normala förhållande. Normala förhållanden där man redan har en normal handhygien. För en bra handhygien är a och o. Men det borde väl alla veta vid detta laget.
Vid sjukdomar vidtar man naturligtvis åtgärder som att tvätta i högre temperaturer, extra noga handhygien och så vidare. Men jag tänker inte göra det i förebyggande. Det ska inte behövas.

Jag brukar fundera på H.G Wells “Världarnas krig” där jorden blir invaderade av utomjordingar. Människor slåss och diverse vapen använd för att försöka vinna tillbaka jorden. Men i slutänden är det en liten bakterie som tar död på dom. Och detta är för att dom inte blivit utsatt för dom innan.
Sug på den.

HÄR är tvättartikeln.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails