2011/10/18

Nytt hopp för ofrivilligt barnlösa?

Men en sådan hög procent som 15 är det många par som kämpar, både öppet och i det tysta, efter att få äran att bli föräldrar. Denna kamp har jag skrivit om många gånger och den är otroligt jobbigt att vara den som behöver vara där.

Om man lyfter upp allt och bortser från det jobbiga och enbart pratar lite vetenskap så kan man tycka att det är ganska konstigt att så mycket som 15 procent av dessa ofrivilligt barnlösa aldrig får reda på varför dom inte lyckas. Att i ovisshet gå och inte veta varför barn uteblir när inga “fel” har hittats. Att som ofrivilligt barnlös behöva kämpa med alla tankar om skuld och skam redan från början är tyvärr en vardag för många. Men att inte få ett svar, svart på vitt så att säga, måste vara fruktansvärt jobbigt. Att hela tiden famla efter svar som man inte får.

Jag läste i tidningen idag att brittiska forskare har hittat ett enzym som behövs för att lyckas bli gravid. Om jag förstod det rätt så har prover tagits på livmoderväggen hos 100 kvinnor och då har upptäckten gjorts. Dom kvinnor som har väldigt höga halter av enzymet har varit ofrivilligt barnlösa medans kvinnor som drabbats av upprepade missfall har haft låg koncentration av enzymet. Detta hoppas nu forskare kunna bygga vidare på för att öka chansen för kvinnor som har genomgått IVF många gånger. Forskarna menar att en låg dos behövs för att bli gravid men att det sedan behövs en ökning för att inte ett missfall ska hända. Dom hoppas nu att dom ska komma på hur man skulle kunna skölja livmodern med ett hämmande ämne innan en IVF behandling för att öka chansen.

Detta låter väldigt bra tycker jag. Att kunna öka chansen för så många par på ett sådant “enkelt” sätt känns fantastiskt. Jag hoppas för alla kämpande par som inte vet något om varför dom inte får äran att detta kommer att bli en upptäckt som kommer att gå någonstans. Dock är den fortfarande längt borta men hoppet tänds kanske för kommande generationers ofrivilligt barnlösa. Jag vet att det inte är någon tröst för alla som kämpar nu men tänk om detta skulle kunna lösa gåtan för en del. Jag hade blivit så glad för deras skull.

2 kommentarer:

Västgötskan sa...

Ja, hoppas.
Som sagt, har ju själv inte gått igen om det. Men hoppas för alla som har problem med det, att de hittar något "enkelt" sätt.

Nettan sa...

Ja, verkligen och att dom kan skynda på processen lite så att dagens kämpar även skulle kunna bli hjälpta. / Nettan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails