2011/10/28

Där finns ingen lindring för vansinnighetsdåd

Jag har precis läst det mest vidrigaste och äckligaste jag läste på mycket länge.

Vi har alla färskt i minnet vad som hände i Norge den 22 juli. Vi har alla färskt i minnet hur en ensam man kallblodigt skjuter och dödar 69 personer på läger, mest ungdomar samt kallt detonerar en bilbomb utanför regeringskansliet där sedan 8 personer mister livet. Vi har alla färskt i minnet hur denna person planerat att utföra dessa dåd en längre tid samt att även skrivit en stor manifestation som publicerats på nätet.

Detta vill hans advokat förmildra straffet genom att säga att säkerheten var för skral på båda ställena. Hans advokat vill förmildra straffet genom att säga att personen drog sig för att skjuta dom yngsta barnen och ungdomarna. Hans advokat vill förmildra straffet genom att säga att eftersom personen erkände att det var han med en gång och detta ska ge strafflindring.

Detta är så vidrigt att det knappt finns ord till det. Att påstå att bara för att man erkänner så ska straffet lindras. Det finns inget som skulle kunna lindra att personen har haft ihjäl 77 personer. Ingenting. Att enbart säga ordet strafflindring måste vara att sparka på efterlevande och anhöriga som mist någon i detta attentatet. Att höra att det är en lindring att dom yngsta skonades. Den yngsta som miste livet på ön var 14 år. Jag kan inte tycka att han skonade dom yngsta. Ska man dessutom plötsligt börja dra in ålder i ett sådant vansinnighetsdåd känns det ännu mer vansinnigt. Det är ok att skjuta ungdomar som är 18 men inte yngre? Vad är människovärdet i detta? Det är inte ok att skjuta någon, oavsett ålder.

Det finns vissa yrken som jag har väldigt svårt att förstå hur man klarar av. Advokat är en av dom. Jag förstår att alla, oavsett vad man gjort, har rätt till en rättvis rättegång även om man själv bara skulle vilja säga att släng in personen i en mörk håla, lås och släng bort nyckel. Men hur man som advokat till dessa sjuka, vidriga personer som finns i vår värld, kan klara av att leva med sig själv när man hela tiden ska hitta små kryphål som ska göra totalt vidriga saker mindre vidriga är så långt från mitt tänk det går. Det borde inte finnas några kryphål. 77 personer är döda för att denna person har valt att avsluta dom. Personen har gjort att 77 personer inte kommer hem till sina nära och kära för att personen har gjort det valet. Lindring på detta? I min värld finns det verkligen ingen lindring alls för detta. Bara tanken gör mig illamående.  

2 kommentarer:

Västgötskan sa...

Nej, sådana yrken måste vara helvetiska (ibland)! :-O

Helt jävla galet att man ens kan med och fråga om man får "rabatt". Idiot!

katarina sa...

håller fullständigt med dig.. finns ingen logik som följer vanligt sunt förnuft

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails