2011/05/30

Särskriva, sär skriva. Skriver du konstigt?

Det går som en löpeld över den svenska landsbygden. Kampanjen mot särskrivningar. En särskrivning är när man delar på ord som ska sitta ihop så att det då blir en helt annan innebörd i det som skrivs. Egen förklaring men ni förstår.

En särskrivning kan bli ganska rolig eller att man helt kan missa innehållet i vad som egentligen menas. För att ta några exempel:

*På en skylt står det “Rök fritt”. Läser man det bara rätt och och ner som det står så betyder det faktiskt att det är fritt fram att röka hur mycket man vill. Medan den rätta “Rökfritt” är det förbjudet att röka.

*Ungdomar, “Extra knäck till jul”. Det kan ju kännas lite orättvist att bara ungdomarna får extra mycket knäck till jul. Fast vi vuxna spara våra tänder. Eller det är “Extraknäck till jul” och bli rik?

*Säljes: “Kassa skåp”. Men vem vill betala pengar får skåp som inte fungerar? “Kassaskåp”, aha man kan lägga saker i det och låsa.

*”Snor kråka”. Jag trodde bara det var skator som var tjuvaktiga.

*”Skum tomte”. Usch, jag kan se honom smyga omkring i kvarteren smussla med sig barnens klappar. Men en “skumtomte” kan jag redan nu längta efter att få sätta tänderna i.

*I ett CV: "Inte rädd för att visa fram fötterna". Blivande fotmodell kanske?

Som sagt så kan det bli lite konstigt ibland. Jag är ingen superstavare och det händer nog att jag särskriver ibland också men jag försöker tänka efter. Jag kör alltid stavning innan jag postar men problemet med detta stavningsprogrammet är att det gärna vill dela på ord. När det kommer upp så måste jag faktiskt stanna upp och funder en stund på hur det ska vara. Och jag läser alltid igenom mina texter, även om jag ibland missar ett och annat “ska eller sak” som jag ofta skriver fel eftersom det går för fort.

Det som är lite konstigt är när det särskrivs på diverse skyltar och i reklam där man tycker att det ska finnas kunnigt folk bakom. När det står på en skylt vid en brandpost:
”Skum släckare”. Vem vill använda den då för jag kan tycka att det inte känns speciellt säkert.
Eller klassikern på en trottoarpratare vi en mataffär:
”Kul glass”. Jag hoppas ni får många roliga timmar tillsammans som ni kan skratta åt.
Eller varför inte:
”Stekt kyckling lever med kul potatis”. Att en stekt kyckling kan leva tillsammans med en kul potatis måste vara väldigt roligt.
Men det är just vid dessa särskrivningarna man kan tycka att det borde finnas någon som stoppar det innan tryckning.

Har ni några exempel på några underbara särskrivningar?   

2 kommentarer:

Sandra sa...

Hade roligt åt exemplen. De händer ju så ofta att det blir fel, men det är alltid lika roligt när de händer även om de är jag själv som gör felen :D. Roligt inlägg :)..

Nettan sa...

Ja ibland kan det gå lite fort och så blir det tokigt. Men man kan ju hoppas att det blir sådana roliga exempel som jag skrivit om så det inte blir " kort hårig sjuk sköterska" söker... Vem vill ha en sköterska som är kort, hårig och ständigt sjuk ;-). / Nettan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails