2011/05/07

Graviditet, amning och alkohol?

Senaste dagarna har en debatt om ammande mammor och vindrickande rasat överallt på nätet. Efter att tidningarna kablat ut berättelsen om mamman som ammade sitt barn ute på krogen och sedan blev nekad att beställa mer vin finns debatten på i princip alla svenska forum jag klickat in mig på.

Berättelsens början är i alla fall att en mamma ammat sitt barn samtidigt som hon och en väninnan varit ute på krogen och druckit ett glas vin. Detta hade en bartender sett och vid nästa beställning hade han nekat mamman att beställa mer vin.

Och nu kan jag inte låta bli att lägga min åsikt i det hela. Och för min del är det faktiskt lite tvetydigt.

För det första så tycker jag och har aldrig tyckt att alkohol i samband med graviditet och amning hör ihop. Det spelar ingen roll att Livsmedelsverket, eller vilket verk det nu är som gått ut med rekommendationerna säger att, säger att 1-2 glas vin i veckan är ingen fara för barnet. Jag kan ändå inte se hur man inte kan låta bli alkohol under den korta tiden man är gravid och ammar. Jag vet att man inte blir speciellt berusad på 1-2 glas vin men man blir tillräckligt grusad i skallen för att man ska säga nej. Jag anser faktiskt inte att alkohol tillhör.

Vi vet också, när man slänger en blick i backspegeln, att lite på myndigheters rekommendationer inte alltid slår väl ut.
GI och LCHF anhängare skriker idag över livsmedelsverkets gamla rekommendationer att 8 mackor om dagen är bra.
Att vi sedan tidigare fått i tutade i oss att vissa mediciner inte är farliga att ta men sedan visar det på massiva skador.
Så vi borde ha lärt oss vid detta laget att inte lita blint på dessa myndigheter.
Men jag är även en sådan person som ifrågasätter till exempel en läkare som ger en diagnos också. Jag vill veta varför jag fått den diagnosen och varför jag får viss medicin. Jag tackar inte bara och tar emot bara för att det är en läkare och att denne ligger långt över mig i heriakistegen. Jag har ett eget ansvar också.

Detta ansvar måste man ha som förälder också.
Alkohol är en drog likasom cigaretter. Vad man väljer att göra med sig egen kropp är upp till var och en men det är väldigt egoistiskt att utsätta andra för det. Och är då dessa andra små barn som inte har något val än att vara just där vid just det tillfället tycker jag man ska tänka om.

Alkohol är en drog. Och barn ska inte utsättas för det.
Sedan är jag också av den åsikten att barn ska slippa se sina föräldra berusade.
För ett barn, som inte förstår varför plötsligt beteende förändras, är inte detta någon trevlig upplevelse.
Det är fruktansvärt att se ens förälder bete sig helt annorlunda. Och detta är inget jag bara slänger ur mig för att det ska låta bra. Detta är helt från egna erfarenheter efter att ha en pappa som är nykter alkolist. Detta är något jag, 35 år gammal, först nu kan skriva. För jag har känt skam över att min far har haft ett beroende. Så nej, barn ska inte utsättas för detta.
Steget kan verka långt från att bli jämförd med att ta 2 glas vin på krogen till en nykter alkolist. Men kan man inte gå ut och välja dricka något annat under den korta tiden så anser jag att där finns problem.

Men av erfarenhet har jag svårt för den nya svenska synen på till exempel vindrickandet också. Alkohol ska inte förtäras varje dag i dom mängder som verkar göras.

Och nej, jag är ingen bitter nykterist om dom tankarna har dykt upp. Jag dricker alkohol ibland men jag gör inte det när barnen är i närheten. Kalla mig gammalmodig men det är min åsikt.

För det andra känns tanken på att en bartender ska gå in och stoppa lite konstigt. Men detta är väl kanske bara för att det inte ska behövas egentligen. 

Åsikterna om detta ämne går brett isär. Och detta är min.

1 kommentar:

Mia sa...

Hejsan!

Jag tycker som du. Kan man inte hålla sig ifrån alkoholen, så behöver man inte amma.
Sen finns det ju faktiskt alkoholfria viner, drinkar eller öl och det går ju lika bra.

Mammor som röker borde också tänka om. Speciellt när man har små barn. Det ser ganska illa ut när de går med en cigg i handen och barnvagnen i andra.
Men som sagt detta är min åsikt. Ha det så bra nu!!!

/Mia

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails