2011/05/14

Detta med sterilisering

I duschen händer det en massa saker.
Man blir ren, jo det är säkert jag lovar, man ansar och klipper och gör sig fin och framförallt låter man tankarna sväva en hel del. Antagligen är det för att man blir så avslappnad av vattnets värmande strålar. Och dom där tankarna kan sluta hur som helst. Eller så kan dom sluta i en liten fundering här.

När jag stod där i den varma, ångande duschen och funderade kom jag bara på en liten sak. Jag vet inte om jag har läst det eller om någon har sagt det men tanken föddes åter igen där nere, i duschen alltså.

Mina tankar flöt iväg och hamnade på:

Sterilisering. Inte på katter eller hundar utan på män. Anledningen att jag hamnade där vet jag inte men det är väl som vanligt då.
I alla fall så kom jag att tänka på, att jag läst eller hört, någon uttrycka följande:

“-Han får sterilisera sig för om vi går skilda vägar har han inte råd med underhåll.”

Och där gick min lilla hjärna igång lite extra. Och den reagerade på den totala stereotypa bilden hur det ska vara vid en skilsmässa. Mannen lämnar och får sedan betala underhåll. Men vad är det som säger att det måste vara så. Hur kommer det sig att det ses som en självklarhet att mamman ska ha barnen medans pappan snällt ska gå och får träffa barnen varannan helg, enbart för att han är pappa. Det är ingen som reagerar på att pappan kanske har otroligt ont i hjärtat och inte alls vill lämna bort sina barn. Skulle det vara tvärt om skulle det vara ett himla hallåande över hur mamman kunde lämna sina barn. Har hon inga känslor för dom? Men vad är skillnaden? Har inte en pappa lika mycket känslor för sina barn som mamman? Men ändå anses det att det är på detta viset det ska vara. Och detta är en ganska sjuk syn på det hela.

Frågan är varför det anses att mamman har mer rätt till sina barn än pappan har? Har vi inte kommit förbi 50-talets syn på hemmafruar som är till lags för sina män. Män som hade rätt till att ta för sig som dom ville och som inte ens i sin vildaste fantasin skulle kunna se en man byta en blöja.
För det är faktiskt så att mamman betyder inte mer än pappan men ändå är synen fortfarande den att det är pappan som får sterilisera sig eftersom det är han som inte har råd med underhåll. Japp, år 2011.

4 kommentarer:

Viktkamp sa...

Ja det är ett konstigt tänk som jag hoppas vi kan komma ifrån =)

Nettan sa...

Ja man kan hoppas att det kan ändras eftersom det är ganska sjukt att fortfarande se det så. / Nettan

katarina sa...

då ska du bara veta hur hemsk man är som mamma om man lämnar barnen hos sin pappa.. tyvärr..

Nettan sa...

Precis det jag menar. Ingen reagerar om mamman har barnen eftersom det anses "normalt" medans det är ramaskri om pappan har dom. Inte för hans del men för mammans. Helt jävla sjuk syn på föräldraskapet. Hoppas verkligen det ändras någon gång. / Nettan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails