2011/05/25

Hmm, hur tänkte ni nu?

Detta med namn är väldigt känslig har jag märkt.

Det kommer en uppsjö med nya påhittade namn nu, bara för att man ska ge sitt barn ett unikt namn som ingen annan har. Jag köper att man vill ge sitt barn namn som inte alla heter, det var vi också ute efter. Vi valde Molly för att det inte var så vanligt, förutom att vi tyckte det var jättefint. Vi ville inte att hon genom hela skolgången skulle få gå runt och heta Molly S. Nu blev det dock så ändå eftersom här flyttade in en annan Molly som gå i hennes klass. Likadant valde vi Lilly för att det inte är så vanligt samt att vi tyckte det var fint tillsammans med Molly. Visade sig sedan att Lilly var det flicknamn som ökade mest det året så åter igen gick vi lite bet på detta med ovanlighet. Och skulle vi mot förmodan få en flicka till, vilket det absolut inte finns några planer på så ingen börjar fundera om jag bara är tjock eller gravid, skulle hon fått heta Elly. Fast det är inget jag meddelat kära maken men det behövs ju inte heller eftersom det inte kommer att hända. Jag gillar flicknamn som slutar på y helt enkelt och har snöat in mig på det. Vissa vill att alla barn börjar på samma bokstav medans jag gillar när dom slutar på samma, i alla fall flicknamn för jag gillar inte pojknamn som slutar på y.

Men det är känsligt. Det finns så många märkliga namn ute nu men det är inget man känner för att kläcka ur sig:

-Hmm, er dotter heter Elza, Honey, Hope, Aztrid Björnsdotter. Hur tänkte ni nu?

Nej det är inget man kläcker ur sig precis. Jag kommer ihåg vad min kära far sa när vi sa att Molly skulle heta just Molly.

-Äh ni skojar. Det heter ju hundar.

Och detta vet jag inte hur många gånger man har fått höra, att Molly är ett hundnamn. Ursäkta tänk det gärna men jag är inte intresserad av att höra det.

Det jag har svårt för är när stavningar ska ändras i namn. Jag kan tycka riktigt synd om dessa barn när dom sedan får stava sig igenom sitt liv varje gång någon frågar dom.

-Jag heter Josefin. Nej det stavas Jozephine.

Vad är det för mening att byta stavning på namn? Jag förstår faktiskt inte det. Jag kan säga att det är skittråkigt att behöva stava sitt namn. Jag heter Jeanette och detta, med helt vanlig stavning, är tydligen svårt att stava för många så jag har stavat ett antal gånger. Tänk då när man har ett vanligt namn med en konstig stavning. Det blir till att stava varje gång.

Jag förstår om man vill ha unika namn med ibland får man kanske stanna upp och tänka vad det medför för barnet i framtiden. Och inte bara tänka på att man är en hipp morsa med ett hippt namn på sitt barn.

2 kommentarer:

Viola sa...

Många verkar ha kärat ner sig i att msyga in just Z och H lite här och var i vanliga namn. Men precis som du säger, det är ju bättre man tar något helt unikt istället.

Nettan sa...

Ja, precis. Just för att förskona barnen framtida stavningar./ Nettan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails