2012/10/28

Berätta din hemlighet

Det jag kommer att berätta nu kan för många känns som osanningar. Jag är dock ingen person som far med sådana så avslöjandet som kommer är 100 % äkta.

I vår fina hall hänger där nu två fina ljuslampetter. I dessa ljuslampetter satte vi in ljus. Ljus som fladdrar, värmer och om den kommer i närheten av andra material kommer att sluka dessa. Med andra ord äkta saker.

2012-10-26 17.12.27
Dessa ljus tändes häromkvällen. De spred ett vackert sken i vår fina hall och jag kände mig nöjd över mitt inköp. Runt det lilla ljuset var där gott om glas, både på höjden och på bredden, som skyddade den förrädiska lågan att fånga något brännbart.

Sedan blev det problem. Stora problem.

2012-10-27 10.06.52 
Medan ljuset blev mindre och mindre fylldes sakta glaset med vit stearin. Med min bristande erfarenhet av detta fenomen eftersom jag normalt inte eldar stod jag nu handfallen. Glaset var nu fyllt med denna hårda massa som nu satt fast.

Så när jag nu har hittat ljusstakar som jag känner att jag skulle kunna använda riktiga, farliga ljus så fungerar de en gång. Men de var fina den gången i alla fall.

Men är du en van ljuseldare som kanske råkat ut för detta så tala gärna om din hemlighet hur du fick bort ljuset. Går det överhuvudtaget?

6 kommentarer:

Lisbeth sa...

Håll i varmt/hett vatten så smälter stearinet och du kan hälla ut det. Klumpen i mitten är sen inte större än att du får ut den genom öppningen.

Lisbeth sa...

Håll i varmt/hett vatten så smälter stearinet och du kan hälla ut det. Klumpen i mitten är sen inte större än att du får ut den genom öppningen.

Nettan sa...

Nu känner jag mig väldigt korkad. Det där borde jag ha kunnat räkna ut själv ;-). Tack för tipset Lisbeth. / Nettan

katarina sa...

tänk på att inte hälla ut smält stearin i vasken bara.. blir inte rören glada alls..

Hedwig sa...

Eller ställ hela 'glasbehållaren' i varmt vatten tills det smält så mycket att ljusklumpen kan glida ut. Då blir det inte stearin i vattnet.

Anonym sa...

Använd oljeljus nästa gång :-))
Silla

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails