2012/05/24

Vad händer när en yrkeskategori försvinner? Tänk på det.

Jag blir fruktansvärt arg och framförallt blir jag illa berörd hur vissa yrkesgrupper behandlas i detta land.

Yrkeskategorier som har hand om människor klassas på en väldigt låg nivå i samhället. Yrkesgrupper som undersköterska och lärare är yrken som ger låg lön samtidigt som man har ett enormt ansvar. Ett ansvar som bara ökar med åren som gått eftersom fler och fler arbetsuppgifter läggs på.

Båda dessa yrkesgrupper råkar allt som ofta ut för våld från sina brukare och det finns inget försvarbart i att göra detta på sin arbetsplats. Och här kommer min otroliga frustration in.

En elev har blivit friad efter en misshandel av sin lärare. Misshandel blev eleven dömd för med skadeståndet uteblev eftersom man tydligen ska jämföra lärare med polisiärt yrke. Då är givetvis min första undran var lärarens skyddsutrustning är någonstans. Det finns inga batonger eller elpistoler. Var har läraren för utbildning? Jag kan nog garantera att det sträcker sig till att lösa lättare konflikter i klassrummet men inget större. En lärare får inte bruka våld mot elever och skulle det nu vara så att lärare ska jämföras med poliser så borde domen i så fall bli våld mot tjänsteman.

Att som domstol påstå en sådan sak visar bara på vilka jävla översittarfasoner som finns. Det vill säga så länge du har en hög position i samhället och kan sitta och titta ner på alla obetydliga personer som gör ett otroligt jobb. Att inte få känna en trygghet när man går till arbetet drabbar hela situationen. Alltså jag vet knappt vad jag ska säga om allt detta mer än att jag skäms. Man kan ibland önska att man var någon högt uppsatt person men innebär det att man tappar empati och sympati för människor så trivs jag bra där jag är nu.

Dessa personer gömmer sig bakom egentolkningar av lagar och bestämmelser och jag kan garantera att det går i byxan på dom av upphetsning över att få sätta dit en liten myra som inte lyckats ta sig längre än till ett serviceyrke. Dessa personer borde stanna upp och kliva av sin glänsande häst och titta sig runt. För hur skulle det sett ut om inte någon skulle tagit hand om all skit som kommer från dom?

Dessa knösar har inte för en stund stannat upp och tänkt på vad det är städerskan gör. Att utan henne hade han fått tömma sin papperskorg själv och diskat sin kaffekopp. Han hade kanske torkat av fötterna bättre innan han gått in på kontoret eftersom han själv skulle fått torka. Utan förskolepersonalen, som har barngrupper som bara växer och växer, hade han inte kunnat arbeta fast det är klart han är rik så det är någon privat nanny som får ta det. Utan alla taxichaufförer som finns hade han haft svårt att ta sig till viktiga möten för jag har svårt att se att han hade kunna sänka sig så lågt som att åka kollektivt. Utan läraren hade hans barn inte fått den utbildning som behövs. Men de små bratsen är säkert så snälla, i alla fall så länge de tillhör samma samhällsklass, så det gör ändå inget. Utan undersköterska hade hans gamla mor ingenstans att ta vägen när han själv aldrig har tid att ens besöka henne på jul. Utan sopgubben hade hans stinkande sopor stått och ruttnat på infarten till den ståtliga villan.

Jag vet att jag generaliserar men stanna upp och tänk ett steg längre. Jag fattar faktiskt inte att folk kan vara så in i helvete egoistiska och bara roffa åt sig och strunta i alla andra. Sådant är rent äckel. Att det ska vara så svårt att fatta att alla skikt i samhället behövs och att det är så fruktsvärt fel att se ner på andra arbetsklasser. Utan alla stannar Sverige. Inse det.

2 kommentarer:

kanske en annan gång sa...

Kunde inte sagt det bättre själv. Det finns mycket man skulle kunna orda om i sammanhanget men jag nöjer mig med att bara hålla med, det är bäst för hjärtat..
hälsn/Nina

Tant Skarp sa...

Läate inte artikeln, menomd et var tingsrätt så bör det ju överklagas till riktig instans, inte bedömas av lekmän som i tingsrätten.
Och det har faktiskt kommit en dom i Hovrätten som säger att inte ens poliser ska behöva stå ut med "lite extra".

Tjänstemannaaspekten är iofs lite tandlös, det ska uppfyllas kriterier för att brottet ska bedömas som så, bättre skärpa straffen för misshandel och hot istället så de hamnar på en mer lika nivå.

/VäktarTant

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails