2012/05/12

Skånes bästa mamma?

Känner du Skånes bästa mamma?

“TÄVLING. Har du en mamma som alltid ställer upp? Som gör det där lilla extra som får dig att bli varm i hela hjärtat? Eller kanske är hon din kompis som du ser ställa upp för sina barn i vått och torrt? Ta chansen att nominera den mamma du tycker är bäst.”

Läs det en gång till och tänk efter. Jag ser detta och det får mig att bli väldigt illa till mods. Jag blir illa till mods och tycker att det är fruktansvärt osmakligt att tävla om sitt föräldraskap. För som en helt vanlig vardagsmamma som ständigt slåss med samvetet över vilka val jag gör för att det ska bli så bra som möjligt för mina barn har jag plötsligt ännu mer att slåss mot. Att ständigt få smäll på fingrarna av prettomorsorna som finns där ute och som aldrig gör fel och nu då dessutom få det bekräftat genom en tävling. Jag tror jag kräks.

För hur ska jag, vanlig dödlig moder, kunna slåss med mammor som ammar sina barn till dom är 4 år, är hemma till barnen börjar skolan eller som curlar barnen till dom bli blå.

Det jag blir så arg över i dessa sammanhang är hur dessa mammor verkar se sig överlägsna alla andra. För visst är det så att man kan amma länge om man vill, det är en valmöjlighet man gör. Att det finns mammor som ständigt dras med sitt dåliga samvete för att dom överhuvudtaget inte kan amma spelar ingen roll. Det är ett val man gör, punkt slut liksom.

Att ha möjlighet att vara hemma länge med barnen är även detta en valmöjlighet man gör. Visst gör man ett val men ibland finns det i princip inget val att göra. Att ständigt se ner på oss som varit tvungna att lämna barnen tidigt på dagis för att det helt enkelt inte fungerar rent ekonomiskt finns inte för dessa. Jag läste om en mamma som kräktes galla över att inte andra bara kunde dra in på ekonomin som dom gjort. Dom hade faktiskt levt på 19 000 kronor i 5 månader och det hade gått. Det var snålt men det gick. Att få en sådan person att förstå att andra kanske har 19 000 tillsammans eller ens så mycket finns inte.

Och det är detta som gör mig så jäkla arg. Att enbart för att dessa väljer och har möjlighet att välja det gör att dom automatiskt skulle vara en bättre mamma än mig. Bara för att jag inte har råd att köpa trendiga märkeskläder utan får hålla mig till Lindex gör inte mig till en sämre mamma. Bara för att jag inte har råd att springa på diverse lekland varje vecka gör inte mig till en sämre mamma.

Att packa picknickkorgen och bege oss ut till en av alla naturliga lekplatser vi har i våra skogar är en underbar upplevelse som barnen älskar. Men på något vis så är det precis som om kostar det inte så gör man inget för sina barn. Jag blir så jäkla trött på denna rivaliteten som finns, mammor mellan.

Så med detta i baktanke så undrar jag om det främjar att slänga ut en tävling där det ska avgöras vem som är Skånes bästa mamma. För är det inte så att vi normalt funtade föräldrar, tyvärr finns det alltid undantag skulle jag tro, gör allt för våra barn och ställer upp för dom. Att få deras bekräftelse känns som om det är viktigare än att behöva få bekräftelse från andra som ska sitta och bedöma min insats som förälder. Att höra barnen prata om till exempel en eftermiddag i skogen med fika, en hel vecka efteråt gör att jag mår bra. För tro det eller ej så är jag helt klart den bästa mamman mina barn kan få och det är inget jag skulle vilja tävla i. Fasen håll tävlingar till sådan delar där det finns en boll eller puck men ge fasen i dom där det spelar på människors känslor som bildar en rivalitet som definitivt inte är sund. Jag har sagt det många gånger men samhället är sjuk med många sjuka ideal. Ideal som verkar tro att det är de som är människans skapare och frälsare. Usch för sådant.

3 kommentarer:

Tant Skarp sa...

Jag blir lite kräkig, minsts agt.

Om samma tidning, mot all förmodan, kört en pappatävling på Fars dag, ja då undrar jag hur texten hade varit. Tror intre den hade byggt på hjälpsamhet och att "alltid finnas" och leva för sina barn...

Dumma påhitt.

Dessutom, en badrock och en tårta? Det är f-n förnedrande.
Har vi verkligen inte kommit längre i samhället än så här?

Kör en utlottning om ni måste kasta patetiska badrockar (säkert med NS-tryck) på folk...

/Väl mött

katarina sa...

hysteriskt roligt tycker jag att ngn som är som du inte vill tävlingen ska finnas.. du pysslar o fixar o trixar för dina barn så det står härliga till.. klart lämplig att bli nominerad :D
nu över till ngt annat men inte.. du kan få ett ord av mig att fundera på.. plus & minus tavlorna till barn. och även "time-out" hörnor.

Nettan sa...

Nu tycker jag nog inte att det är så mycket men det jag gör gör jag för dom. Jag vill inte på något vis jämföra mig med andra. Jag kan inte gå in och se vilka förutsättningar andra har. Och det är det som är så fel. Att mammor hela tiden gör det som är bäst med de förutsättningar de har men enligt andra räcker kanske inte detta. För det kan faktiskt vara så att den mamman andra anser inte gör tillräckligt är den mamman som gör mest för sitt barn och vars barn är dom lyckligast. Nej jag gillar verkligen inte sådana här tävlingar. / Nettan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails