2011/03/08

Vaniljcupecake med äppelkompott och kardemummafrosting

Då har hon varit igång igen.
Den där bakerskan som har flyttat in under 2010.

Jag har idag provat att fylla muffins. Och vad är inte enklare än att göra en liten äppelkompott och börja med.
Sagt och gjort.
Äppelkompotten på spisen, smeten i formarna och frostingen i kylskåpet. Effektiv är hon också verkar det som Blinkar.

Enkel äppelkompott

1,5 dl vatten001
3 msk socker
1 tsk kanel
6 skalade äpplen

Skala och skär äpplena i lite mindre bitar och lägg dom i en gryta med resten av ingredienserna och låt småkoka. Jag kokade dom nog 10-15 minuter och då var där fortfarande ganska stora bitar kvar. Körde lite lätt med potatisstöten för att få dom lite mindre.

003007

Jag fick mängder över så man kan lätt dra ner mängden. Skulle tippa att det går att halvera om inte till och med dela på tre. Fast det går att frysa och använda till en annan gång.

Vaniljmuffins (12 stora el. 18 normala)

125 g smör
2 dl socker
3 ägg
2,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl vetemjöl
1 dl mjölk

Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt och rör sedan ner 1 ägg i taget.
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt.
Rör sedan ner mjölet. Sluta med elvispen om det går för trögt. Häll sedan ner mjölken och rör till en jämn smet. Kör inte för länge med elvispen utan sluta när smeten går ihop.
Klicka ut smeten i formar, gärna satta i muffinsplåt så håller dom formen bättre. Fyll ca 3/4 av formen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 17-20 minuter beroende på storlek. Prova med sticka om du är osäker.

Att fylla cupecake
Har jag förstått det rätt så finns det två sätt att fylla muffins förutom att göra det när man har bär, choklad eller annat gott i vid gräddning.
1. Med spetsig tyll som man “kör” ner i en färdig muffins och sedan fyller med sylt eller dylikt.

015

2. Att skära ut en kon från muffinsen.

016

Sedan fyller man hålet med önskad sylt eller kompott. Äppel för min del idag.

018

Sedan är det bara att lägga tillbaka locket. Jag fick dock skära av lite av konen under locket för att det skulle bli snyggt. Detta ska man säkert göra också men eftersom jag fortfarande experimenterar själv så vet jag inte säkert.

Kardemummafrosting (räcker till en sats muffins)

200 g philadelphiaost
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
ca 1,5 krm kardemumma

Vispa rumsvarmt smör och ost fluffigt. Vispa i dom andra ingredienserna. Ta kardemumman lite och lite så det inte blir för mycket. Jag tog först 1 krm men tyckte inte det var tillräcklig smak så jag tog nästan ett halvt krm till.

022

Sedan är det bara att börja spritsa.
Jag dekorerade bara med lite kanel och sockerströ.

023

Jag är så nöjd med min nya tyll.
Det är enorm skillnad på utseendet på frostingen. Och vad gäller cupecake är jag nog lite utseendefixerad.
Jag längtar till jag kan spritsa dom riktigt proffsigt.
Öva, öva, öva är väl vad som gäller då.
Och övar, övar, övar jag så blir det till att bjuda, bjuda, bjuda också.
Dessa går med till jobbet i morgon. Familjen får naturligtvis smaka någon också.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails