2010/01/17

Evolutionslära på hög nivå

Vi hamnade i en mycket intressant diskussion vi middagen nu ikväll. Naturligtvis började allt med Mollys filosoferande över saker och ting.
Det hela började om två små dinosaurie. Dinosaurie rex med vassa tänder och en annan med lång hals och raka ben. Som fortsatte i att jägarna skjuter dom. Och nu kommer då det intressanta.
Vi ska då försöka förklara för henne att dinosaurier inte fanns när det fanns människor. Inte det lättaste.
-Men var fanns människorna då? frågade hon.
-Det var så längesedan att det inte hade börjat födas några människor förklarade vi.
-Men Dora har dinosaurie Rex.

Ja den där Dora visade det sig nu att hon inte allt är så pedagogisk när hon lär ut att man kan spela fotboll TILLSAMMANS med dinosaurie Rex ;-).
-Men det är bara tecknat och tecknade filmer är inte sanna. Dom är påhittade.
Jo det visste hon redan.

Och sedan slank hon in på var människorna var igen när det fanns dinosaurier. Människorna hade ju grävt ner dom i jorden, långt ner, så dom blev skelett.
-Nej dom har dött och ramlat ner på marken och sedan när tiden har gått så har det blivit mer och mer jord på dom sa jag.
-Jaha sa hon.

Och nu kom hon åter in på var människorna fanns någonstans. Nu fanns det ingen återvändo.
Jag sitter och ska försöka förklara evolutionslära för min 5-åring. Inte lätt vill jag lova.
-Ja du förstår, sa jag lite trevande, för länge sedan fanns det bara apor. Men så blev några apor människor och några apor fortsatte att vara apor.
-Men mamma då sa hon lite fnittrande. Apor lever i djungeln.
-Ja men det är dom aporna som fortsatte att vara apor som gör det.
-Jaha svarade hon igen. Så Johanna och Julia är apor?
-Nej gumman detta hände för länge, länge, länge sedan. Några apor blev människor. Och nu är vi ju människor.

Det fortsatte lite fram och tillbaka en bra stund. Och som vanligt vet jag inte hur mycket hon egentligen förstod. Men jag tror hon förstår ganska mycket. Hon suger in mycket och hennes faktaböcker är riktigt bra. Jag är glad att hon är intresserad av att veta saker. Och jag är glad att hon är intresserad och gärna frågar om sådant hon undrar över. Och jag hoppas verkligen att vi förklarar bra för henne. Det är svårt när man ska förklara saker som är självklara för en annan och göra om denna förklaring så hon ska förstå. Kunskapstörstande:-). Men både jag och Rickard kan nog mycket och har nog alltid varit intresserade av att lära och ta reda på saker. Och sådant måste smitta av sig på våra barn också tycker man. Jag hoppas båda tjejerna kommer få lätt att lära. Det underlättar mycket när man slipper slå in saker i skallen som man ska lära.

1 kommentar:

Erika sa...

Min son på 5 är lika filosofisk.
Ja vem vet, hon blir kanske filosof då är klar med plugget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails