2012/02/03

LCHF–Bra eller dåligt?

Det finns vissa ord som är väldigt känsliga. Känsliga för att det blivit så laddade . Inte för dess mening men för dess innehåll. Nu släpper jag bomben:

LCHF

Jag är helt ärligt lite rädd för vad det innebär med detta. Att det bildats en nästan sektliknande mobb med anhängare som inte för en sekund kan tänka sig att lyssna på varningsklockorna som kommer.
Att folk går ner i vikt av den och mår mycket bättre på alla sätt är det inga tvivel om och det är väl kanske inte här som min rädsla kommer in. Utan min rädsla för vad detta kommer att innebära för dess anhängare om 10, 20 eller kanske till och med 30 år är det ingen som vet.

Att det finns omedelbara effekter som gör att man mår bra är ingen garanti för att det i slutändan verkligen är det. För mig rimmar det otroligt konstigt att utesluta vissa saker helt från en kost istället för att äta balanserat. Men med lockrop, som jag förökar undvika att lyssna på, om att 30-40 kilo försvinner på ingen tid alls så är det klart att man försöker ta denna vägen. Jag skulle med vilja bli av med dessa kilo men har sedan länge med alla olika dieter, inklusive något liknande denna, gett upp det. Det är liksom bara jag själv som kan ta tag i det och börja äta som man ska, balanserat, samt att röra på sig. Detta kommer inte resultera i en viktminskning på 40 kilo på ett år men jag kommer troligtvis ha bättre ådror än andra om 20 år.

Lyncha mig inte för mina åsikter men med en diet som varit populär i några år och fångat upp alla dessa anhängare som proklamerar att den inte är farlig. Jag tror helt enkelt inte på det. Det är ingen som kan veta hur denna mängd med fett som stoppas in i kroppen påverkar den under lång tid eftersom det inte gått någon längre tid från den startat.

Jag är ingen läkare men det hade väl inte hjälpt heller eftersom även dessa tvistar om om dietens vara eller icke vara. Men för mig känns det tryggare att lyssna på en i kardiovaskulära prevention än en  i allmänmedicin. Det känns på något vis som om det är bättre, i detta fall, att veta mycket om lite än att veta lite om mycket.
Jag är nog väldigt vetenskapligt lagd för jag vill ha belägg för saker. Svart på vitt.

Men jag kan tvista om detta i evigheter för jag vet inte heller slutresultatet. Men jag vet att jag inte kommer att gå på detta hur mycket det än lockar med snabb viktnedgång. Men om si sådär 10-20 år har vi nog svaret vem som hade rätt, om det ens finns något rätt eller fel. Men fram till dess så håller jag mig till, eller i alla fall när jag kommer igång med det, till normal balanserad kost bestående av långsamma kolhydrater, grönt och protein helt enligt tallriksmodellen.

Må väl och jag hoppas verkligen jag har fel i detta fallet. Sug åt er för det händer inte i vanliga fall.    

1 kommentar:

Katarina sa...

jag följde "nästan" detta innan o mådde helt ok o gick ner i vikt men jag saknar ju mitt bröd alltid *skratt*
men rent hälsomässigt är det väl ganska sunt att undvika socker o äta rent fett dvs äkta smör ist för alla tillsatssmör som finns.. men det är också det enda av det som jag behöll när jag började äta mina mackor igen :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails