2012/02/02

Förbered er på skiten

Jag är inte mycket för reality-såpor. Inte längre får jag väl säga för ett tag älskade jag dessa olika program men på något vis har jag vuxit upp. Eller det har kanske inte så mycket med åldern att göra utan hur jag väljer att prioritera min tid och framförallt hur jag väljer att prioritera min egen energi. Jag har helt enkelt valt att inte börja titta på dessa larviga program oavsett hur spännande dom ser ut att vara eftersom jag vet med mig själv att jag fastnar och sedan har jag en massa veckor där jag bara sitter och ugglar framför dessa och lägger en massa av min energi på att vara irriterad på diverse saker som händer. Nej tack.

Det som slår mig, varje gång, en ny såpa börjar är hur deltagarna verkar helt oförberedda på vad som ska komma. Ta Idol till exempel. Varje år kablades det ut vilken mobbning det var att tala om för dom sökande att dom inte kunde sjunga. Varje år och ändå verkade många förvånade över hur dom blivit bemötta. Det är liksom ingen nyhet att det går till såhär så varför gnälla efteråt och söka sympati då.

Den nyaste i raden är naturligtvis Top Modell från Sverige där en deltagare nu är ute i media och talar om att hon tvingade banta. I modebranschen är där en viss chargång, precis som i alla andra branscher, och man kan inte vara så totalt blåögd att man verken ser det eller vet om det. Det är program som ska skapa modeller och i ett program finns intriger antingen gjorda eller ,om högre makter vill, dom spontana. För att sälja programmen behövs dessa eftersom målgruppen, kan jag tänka mig i alla fall, är riktad till ungdomar och ungdomar är mottagliga för sådant krafs.

Jag tar absolut inte någon mobbning under armen och applåderar den utan jag menar bara att man måste kunna tänka realistiskt. Man kan inte vara så naiv och gå in i ett program och förvänta sig att allt bara ska rulla på. Är det modeller som gäller så måste man kunna ta kritik och förstå den eftersom det i branschen förväntas vissa ideal. Sjuka sådan enligt mig men så ser det ut. Är det sång du vill göra och söker för det så är det likadant där. Du bedöms för dina insatser efter vad som krävs av dig. Jag tycker en sak någon annan något annat.

Jag tror att dessa ungdomar som söker dessa olika såpor som finns behöver stanna upp och fundera på sina drömmar. Det är bra att ha drömmar och man ska inte släppa dom men kanske ändå att man funderar på realiteten i det. Och framföralla att ger man sig in i leken så måste man ha klart för sig vad det handlar om. En lek som vill sålla fram det bästa som finns just bland dom deltagarna och detta innebär att resten kommer försvinna. Och mycket troligt är att dessa som försvinner kommer känna sig mycket orättvist behandlade. Men så är lekens regler och gång så förbered er på skiten.

2 kommentarer:

Västgötskan sa...

Fast om ingen agerar eller reagerar och/eller försöker förändra modellvärlden på NÅGOT sätt kommer de ju att fortsätta med vandrande skelett... :-P

Nettan sa...

Helt klart men det håller inte när det kommer från doku-såpor. Det blir inte trovärdig kritik tycker jag när det är ett gäng som enbart gör detta för att synas. Det är lite dubbelmoral. Man kan inte både ha kakan och äta den ;-).

Däremot tycker jag absolut man ska försökta ändra på det sjuka idealet som finns och som våra barn och ungdomar tar efter. Men det är inte lätt när alla tar efter detta ideal. Det räcker att titta i klädesaffärer hur tjejkläder är utformade, som små tighta kvinnokläder i miniatyr. Tycker detta idealet är åt helvete och det förstör så mycket för våra kommande generationer. Usch. / Nettan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails