2012/02/17

Är din morgon kaos?

Är din morgon i kaos? Då ska jag berätta en liten hemlighet hur ni undviker detta. Fast nej, för jag har inte en aning om hur det undviks.

Låt mig berätta om en liten familj med mamma, pappa och två barn. Mamman vill gärna ha lugn och ro på morgonen och avskyr stress. Detta medför att hon ofta blir just uppstressad över att inte alla andra i familjen verkar vilja vara färdiga i god tid för att slippa stress. Pappan är en väldigt laidback person som inte verkar kunna stressa utan tar det i sin takt. Detta medför att mamman stressar upp sig ännu mer över hur allt ska hinnas. Det visar sig dock varje morgon att det är inga som helst problem för familjen att hinna med det som ska göras. Mamman säger till sig själv varje morgon när lugnet lägger sig att “Kära lilla du varför stressa, vi hinner ändå. Nu ska jag skärpa mig och sluta med sådant imorgon”. Men av att läsa ut ur berättelsen så kan vi se att detta inte stämmer.

Så kommer lugnet när barnen en stund sätter sig ner och är färdiga. I tio minuter råder det ett härligt lugn för familjen när barnen sitter och tittar på Fåret Shaun och mamman och pappan kollar sina e-mail. Men så kommer den där otroliga förvandlingen. Programmet slutar och barnen vet att det är dags att göra sig i ordning för att åka iväg. Detta lilla moment är det mest kritiska för hela familjen och av någon anledning slutar det ofta med en smäll. Programmets slut är som att trycka på en knapp och sedan är där ett stort svampmoln som sakta lägrar sig över lugnet och total kaos utbryter från ena stunden till andra. Dom snälla, söta barnen byts ut till kinkande, sparkande, slagandes små monster mot varandra. Mamman står där som ett frågetecken varje morgon och undrar vad det var som hände. Hon försöker hålla isär dom och mana på dom att bli färdiga. Idag ska jag inte bli arg tänker hon och pratar lugnt med dom. Dom fortsätter sparkas och slåss. Dom slänger iväg varandras kläder och när dom väl börjar klä på sig så ska dom sitta på precis samma ställe i den smala hallen. Mammans lugn raderas sakta ut. “Jag ska inte bli arg, jag ska inte bli arg mantrar hon för sig själv”. Men så blir det inte utan till slut blir den stackars mamman arg. “Jag ska inte gråta, jag ska inte gråta börjar hennes nästa mantra”. Men tårarna är nära varje morgon för att hon alltid blir arg på sina barn som av någon anledning förvandlats till små monster på en bråkdel av en sekund. För att hon känner en sådan maktlöshet över situationen och inte vet hur hon ska ta sig ur detta kaos.
Så är barnen färdiga och går utanför dörren. Och åter igen tittar hon på sina söta snälla barn som lika snabbt som dom förvandlades till små moster nu förvandlats tillbaka till sig själva. Mamman förstår verkligen ingenting. Hon tänker i sitt stilla sinne att nu är det snart varmare och då kommer det bli bättre. Hon försöker verkligen intala sig att det kommer att bli så.

034
Personerna i berättelsen har avpersonifieras för att skydda deras identitet Blinkar.

1 kommentar:

Västgötskan sa...

Låter som ett relativt vanligt fenomen. Konstigt att ingen vill skänka pengar till forskning inom fenomenet.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails