2012/08/08

Nettan goes Mythbuster

Myter finns det gott om. Men ska man tro på dem eller de är bara precis myter. Men stoppa pressarna, här kommer lite avslöjanden.

Myt 1
Jag har under hela min barndom fått höra att man ska inte bada direkt efter maten utan man måste vänta en timme. Så under våra havsutflykter till Åhus var det ingen av oss barn som ville äta. Jag föraktar dessutom äggmackor efter detta eftersom det var givet att ha med sig men det var fasen inte gott. Det knastrade lite men inte var det saltet. Men i alla fall. Men efter den där äggmackan och de köpta kanelgifflarna, som var rena lyxen då, fick vi snällt sitta och titta trånande ut på det glittrande havet. Var det en lugn stund de, mina föräldrar, var ute efter misstog de sig riktigt ordentligt. För vad vet en 7-åring, 5-åring och 2-åring om tiden? Inte mycket så medan vi satt där och suktade efter att få hoppa i frågade vi säkert 20 gånger om den där timmen inte gått snart. 055Efter halva tiden blev vi i alla fall nerflyttade till strandkanten men med stränga order om att inte gå i. Det blev många djupa vallgravar och många höga sandslott innan startskottet äntligen gick. Timmen var över och vi kunde åter hoppa i det kalla vattnet. Tjatet om glass tog vi när vi körde hem för inte ville vi sitta två gånger och bara vänta.

Nu vet vi att detta inte är sant. Men jag tror helt ärligt att mina föräldrar inte visste det då. Ibland kan det hända att man råkar meddela barnen att det får vänta en stund efter maten för det är “bäst så”. Det kan vara så att det bara är så att vi vill ha en liten lugn stund där man kan slappna av innan vilddjuren åter beger sig i böljorna.

Myt 2
En myt som jag har fått stora men efter även om jag vet att den inte stämmer.
Min mormor sa alltid att man var tvungen att vara noga med att hålla öronen rena annars kröp tvestjärtar in och byggde bo och la ägg i örat. Så varje gång det kluckar eller klickar i mitt öra, vilket det gör ganska ofta öronbarn som jag var, får jag rysningar och tänker på den där tvestjärten som kanske ändå har krupit in och börjar göra sig hemmastadda. Men jag tror inte den skulle trivas eftersom det nog är de renaste öron i Hålan som sitter här. Och allt beror på skrämseltaktik från vuxna som sedan gör ett barn fanatiskt över att öronen ska vara rena. Eller så är det bara så att det är så jäkla skönt att köra med topz.

Myt 3
Humlor borde inte kunna flyga. Jag viftar lite generat med handen att det är en myt som jag länge fört vidare. Det skulle vara en omöjlighet med deras stora kroppar och små vingar att lyfta från marken. Och det ser väl vem som helst att det borde stämma. Men det var förstås någon klok fysiker som kom på hur det kom sig att de ändå kunde det och så var diskussionen slut liksom. Och när vi ändå är inne på humlor så kan vi ta nästa myt också. Att humlor bränns när de stryker sig mot oss. Men se, det där stämmer inte heller för humlor har faktiskt gadd och kan som getingen sticka mer än en gång. Men de har så lite gift att det känns som om det bränns istället för att stickas. Tada, så mytomspunna de små liven verkar vara. 

Myt 4
Ta det lugn med glassen så du inte får brainfreeze. Jodå, det vet väl alla att det stämmer. Aj, aj, aj.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails