2011/12/05

Pepparkakscupecake med lingonfrosting och saffransbullar med vanilj

Efter att suttit instäng i köket hela lördagen med mina skolböcker kände jag bara på kvällen att här måste få lite juldoft. Så jag hade tur att ha allt hemma till en pepparkaksmuffins. Och äntligen doftade här lite jul.

Pepparkaksmuffins ca 15-18036

75 g smör
3 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 msk malda pepparkakskryddor
3 ägg
2 dl socker
1,5 dl mjölk

Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjölblandningen varvat med smöret och mjölken och vispa försiktigt till en jämn smet. Fördela i formar, gärna satta i muffinsform, och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 12-15 minuter. Känn med sticka.

Denna smeten blev ganska lös vilket är en typisk muffinssmet. Jag fick använda kanna för att hälla upp den. Var sugen på någon spännande smakkombination till pepparkakan och hittade en lingonfrosting som lät spännande och som jag hade grejer hemma till.

Lingonfrosting046

200 g philadelphiaost
2 dl florsocker
100 g smör
1/2 dl lingonsylt
1 tsk vaniljsocker

Vispa smöret vitt och pösigt. Vispa i resten utan lingonsylten som blandas i sist.

Denna fick jag ganska lös så jag tror att lite mer florsocker inte är helt fel. Hade kanske blivit bra om jag hade haft tid att vänta in den om den stått en stund i kylskåpet också men det hade jag inte. Så därför var den svårspritsade och det blev inte alls speciellt fint. Men vet ni, det smakade underbart tillsammans och julkänslan kom sakta smygandes.

Och den där julkänslan har jag fortsatt med idag. Efter att ha tentat i förmiddags hade jag ingen skola alls att tänka på resten av dagen. Så jag hämtade tjejerna tidigt och körde sedan hem för att baka.

005

Hittade recept på saffransbullar med vanilj, och jag undrar om inte halva Sverige har bakat dessa för många pratar om dom. Receptet hittar du HÄR. Naturligtvis bakade på 2 påsar saffran.

001

Och ja, dom var försvinnande goda. Mmm, säger jag bara.

2 kommentarer:

Västgötskan sa...

Lingonfrosting lät ju hur gott som helst! Nu gör jag ju aldrig cupcakes. Kan man har det på annat, typ sockerkaka tror du? :-D

Nettan sa...

Det hade säkert blivit kanon. Den har en bra konsistens sä den passar nog att bre också. Då behöver du inte experimentera med mer florsocker hellet utan bara ta det som det står. Kan tänka mig att lite "råa" lingon också hade varit gott att ha i :-) / Nettan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails