2011/12/18

Julkalendern ingår i Tv-licensen?

Vi betalar hutlösa priser i tv-licens till vår kära television för att få reklamfritt utbud.

Dessa översittarfasoner gör att vi är tvingade att betala oavsett vad vi gör med våra tv-apparater eller datorer för den delen. Än så länge har det inte kommit till mobilerna men när där kommer tv-sändare i dom så kommer lagen innefatta även dom. Det känns lite overkill faktiskt. Att inte ens ha ett val med tanke på att det finns en uppsjö av andra leverantörer att välja på.

Finansiering
1 § Radio- och tv-verksamhet i allmänhetens tjänst och verksamhet som är direkt anknuten till den ska finansieras med en radio- och tv-avgift enligt denna lag under förutsättning dels att sändningstillstånd enligt 4 kap. 3 § radio- och tv-lagen (2010:696) har meddelats den som bedriver sändningsverksamheten, dels att tillståndet innehåller ett förbud mot att sända reklam. Lag (2010:724).
Definition
2 § En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV- program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lag (2006:798).

Inte ett dugg klokare. Anledningen att jag kom in på detta tråkiga ämne var faktiskt julkalendern. SVT producerar en väldigt bra kalender i år och jag tror att både barn och vuxna sitter och tittar. Till kalendern finns som vanligt en fysisk kalender att köpa ute i affärerna och det är här mitt lilla dilemma kommer in.

Vi finansierar med mycket pengar för att vidare få en reklamfri tv. Samtidigt kan jag tycka att med dom priserna, som vi inte har ett val att välja som med alla andra leverantörer, borde det vara helt förbjudet att tjäna pengar vid sidan om. För med ett pris på 47 kronor per såld fysisk kalender så är frågan var dom pengarna går. Vi betalar inget för alla andra produktioner SVT gör utan det är enbart julkalendern. En fysisk kalender som enbart följer vad som händer i programmet. Inga kalendrar som du själv har möjlighet att vinna något från utan enbart kunna följa Kurre och klappsnapparna. Ett program för barn och vad är lätt att tjäna pengar på om inte barn.

Så för mig känns det totalt idiotiskt att dom ska kunna ta detta priset när priset är så högt att betala från början.
Jag ifrågasätter inte kalenderns vara på något vis för den behövs. Men jag ifrågasätter om det är rätt att som statligt organ ta ut en vinst på det när tv-licensen finna.

1 kommentar:

Västgötskan sa...

Intressanta tankar.
Gäller inte tv-licens mobiler..? Med tanke på att du kan titta på svt play och kanal 5 play osv på nätet..? *funderar*

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails