2011/04/07

Det där om reklam

Visst är det härligt när företag använder barn för att sälja saker.
Och att dom använder barn som sedan sak ge sina föräldrar ännu mer dåligt samvete. För föräldrar idag har ju absolut inget att oroa sig över. Nejdå jag är inte alls ironisk, inte alls.

På radion går nu en reklam som KIA gör. Jag vet inte om den är lokal för Skåneland eller om den är rikstäckande men det spelar kanske ingen större roll. Är den bara lokal är det kanske bara skånska föräldrar som ska känna ett sting i hjärtat då.

I helgen, tror jag att det var i alla fall, kan man provköra en KIA-bil. Och gör man det kan man vinna en resa till Kolmården. Hade det bara varit detta hade det kanske inte varit så farligt.
Men problemet, enligt bitterfittan vid tangenterna, är att det är två barn som gör reklamen. Två barn som glatt talar om att OM mamma eller pappa provkör en bil så kan man vinna en resa till en stor och roligt djurpark. Men detta ligger förstås helt i föräldrarnas hand om den möjligheten ska kunna ges.
Sedan talar dom ännu gladare om att alla barnen får en nalle också när mamma eller pappa ska prova den där bilen.
Ja vilket barn vill inte ha en gratis nalle?

Nu brukar jag inte reagera på reklam men just denna satt jag och irriterade mig på igår. Tro att det just är för att det är så solklart att det är barnen som utnyttjas.
Många gånger är jag nog snarare en liten sån där som inte riktigt förstår varför viss reklam blir fälld, som till exempel sexistisk reklam. Vissa är kanske solklara men en del känns lite blaha bara.

Sedan kan viss reklam missuppfattas lite också, speciellt om man då har lite fantasi som inte alltid är så rumsren om man säger så med lite finare ord.

Den första jag tänker på är ju Orio, tror jag i alla fall att dom heter. Vem kommer ihåg namn när man ska vrida, doppa och slicka. Inte riktigt jag.

Om jag säger Cheerios så kan man lätt få upp bilder på prostitution kanske. Jag menar dom uttrycker ju helt klart:
Give those “hoos” a go
Det måste vara fler som reagerat på detta eftersom det nu finns en liten skylt i reklamen där det står:
Give those o:s a go

Men vad sägs om:
Smaken sitter i hålen
Ostreklam och ingen bordellreklam. Denna blev dessutom fälld så nej, jag är inte ensam om min fantasi även om jag inte skulle anmäla reklam. Inte för sådana ordväxlingar i alla fall.

Sedan finns det ju reklam som bara sätter sig.
En gång i tiden sprang alla omkring och sa:
Gott, Gotti gott gott
Idag springer alla omkring och sjunger:
Snabbt, stabilt och jätte, jättebra.   
 

Reklam är reklam och det kommer nog alltid att finnas.
Tyvärr.

1 kommentar:

Nett sa...

Skrämmande med all reklam som finns idag och inte kan vi styra över den förutom att låta bli att lyssna och se, men det är inte det lättaste.

Solen tittade fram här.. och är uppe och lyser över hela stan men det blåser attans kallt just nu.

Må så gott!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails