2013/03/13

Jag tycker faktiskt att det räcker med påhopp på de ofrivilligt barnlösa nu

Jag är så arg och irriterad just nu.

Läste precis en artikel om ett förslag där par som ska genomgå IVF ska genomgå en lämplighetstest för att se om de är lämpliga föräldrar.

Hur kommer det sig att så otroligt många anser att det är ok att se ner och ifrågasätta pars vilja att bli föräldrar? Jag blir otroligt upprörd när jag läser detta.

Så bara för att ni lider av ofrivillig barnlöshet, som förövrigt är klassat som en sjukdom, och inte själva kan “producera” ert barn så ska ni bli ifrågasatta om er lämplighet som föräldrar. Så inte nog med att det är straff nog att lida av ofrivillig barnlöshet utan nu ska de straffas för det ännu mer. Jag gillar inte att använda ordet kränkande med det är det fasen i detta fallet.

Så 10-15 % av befolkningen som befinner sig i fertil ålder och vill bilda familj kommer att bli ifrågasatta om de är lämpliga till att ta hand om ett barn. De andra 85-90 % av befolkningen som själva kan göra en familj behöver ingen bry sig om. Att det är delar av denna massa som knullar sig till barn efter en blöt kväll med en främling eller på andra vis blir med barn fast de inte vill men föder ändå, dessa är ingen som behöver bry sig om. Generaliserar, ja lite men jag vill bara lyfta fram idiotin i förslaget.

Lämpligheten sitter inte i förmågan att klara av det själv. Lämplighet är så mycket mer än det.

Detta handlar inte om etik utan detta handlar enbart om genvägar för att lättare kunna spara pengar och säga nej till längtande par. Pengar är alltid det som styr och eftersom så många verkar vara av uppfattningen att det är ett lyxproblem att vara ofrivilligt barnlös så är det där det kommer att mynna ut och vad sjukvården ska användas till.

Tydligen är den inte till för alla som lider av sjukdom. Ska man säga nej till en sjukdom och vem bestämmer det då? Ska alla som på något vis varit självförvållade i sin sjukdom nekas då? Jag blir bara så ledsen och arg över sådant här.

Jag tycker faktiskt att det räcker med påhopp på de ofrivilligt barnlösa nu. 

7 kommentarer:

Västgötskan sa...

Kan bara hålla med!
Över lag är det sjukt att människor som behöver hjälp, antingen via IVF (heter det va?) eller adoption + gaypersoner behöver vara bättre än bäst, för att få bli föräldrar... :-P

Viktkamp sa...

Fy fan va arg jag blir, detta har jag helt missat. Känner mig sårad, man är redan pressad från samhället för att man inte kan få barn och "belastar" samhället med att få hjälp.

Tant Skarp sa...

Men snälla nån, det är väl självklart att om man inte kan få barn på naturlig väg så saknas ju eventuellt föräldragenen. Då är det ju inte alls konstigt att man utreds.
Personligen tycker jag att de som söker IVF själva borde bekosta en utredning. Det visar ju att man tar lite initiativ till sin framtida eventuella föräldraroll.
Kan man inte få barn på naturlig väg så måste man inse att man är en belastning på samhället. Huuuur självklart som helst.

Logiken är klasklar.
Eller något.
Gaaaaah!
Om världen kunde komma på ett piller för att bota dumhet så får den personen nog Nobelpriset utan att ens andra kandidater behöver värderas.

Anonym sa...

Menar du allvar "Tant skarp" ???

Maggan Andersson sa...

Undrar jag också...
Håller med Nettan. Tycker rent ut sagt att det är sjukt. Det ska väl vara lika för alla och det finns ju ingen som ifrågasätter par som kan bli med barn på naturlig väg. Hade jag varit i den situationen hade jag bara känt mig kränkt och blivit ledsen. Inte "nog med" att man inte KAN få barn naturligt utan man ska bli ifrågasatt om man verkligen är LÄMPLIG?! Återigen; SJUKT!

Tant Skarp sa...

Eh, nej.
Verkligen inte. Men min kommentar spydde ironi.

Anonym sa...

"Spydde" nästan på din kommentar... Men " ha ha" så ironisk man kan vara...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails