2011/11/07

Det könsneutrala

I duschen skriver jag många bra inlägg. När man står där och slappnar av i det varma, strilande vattnet så poppar tankarna upp och inlägg efter inlägg skapas. Tyvärr rinner många direkt ner i avloppet redan när jag kliver utanför duschen men ibland stannar något litet kvar. Så idag ger jag mig ut på väldigt djupt vatten. Mest för att det varit ett sådan litet fragment som stannat kvar efter min varma dusch men även för att jag blivit väldigt nyfiken på att få svar.

Jag har haft det uppe tidigare detta med att många väljer att uppfostra sina barn, ska jag kalla det könslösa. Jag kan förstå att man väljer att uteslut det typiska för just det könet men jag har ändå lite svårt att förstå helheten. Jag stötte i helgen på en mamma som gett sin flicka ett väldigt pojkigt namn. Om jag förstod det rätt så försöker hon utesluta allt som är väldigt flickigt. Men, här kommer mitt obligatoriska men, det jag har lite svårt att förstå är följande. Man väljer bort det faktiskt könet på sitt barn men istället ger man pojknamn samt att kläderna är typiskt tuffa pojkkläder. Så jag kan inte riktigt förstå varför man väljer helt andra sidan på skalan. Inget neutralt utan istället pojkigt. Någon som förstår var jag menar? Det hade varit roligt om någon hade kunnat ge mig ett svar, någon som väljer att uppfostra sina barn könsneutralt.

När jag sedan stod och funderade på denna mamma bara slog det mig om det varit tvärt om. Om det var en son, hade han då fått ett väldigt flickigt namn samt fått mer flickkläder? För jag har nog aldrig varit med om just på detta hållet utan det är ofta flickor som inte ska uppfostras till “prinsessor”.

Det är ganska intressant när man börjar fundera i dessa banor. Jag försökte själv vara neutral med Molly så länge det gick men inte hjälpte det. Hon är väldigt flickig och älskar allt rosa och prinsessigt. Så hur mycket man än försöker så tror jag ändå att klyschan “pojkar är pojkar och flickor är flickor” stämmer till slut.

2 kommentarer:

katarina sa...

att hårddra det som den mamman känns mer som ren provokation från mammans sida än en grej som främjar barnet.
själv har jag låtit barnen leka med vad dom vill ex barnvagn till sonen o bilar till dottern men dom har ändå oftast valt könstypiska leksaker o det är helt ok med mig bara dom blir mentalt uppmuntrade att prinssessor kan klara att skruva i en glödlampa.. prinsen kan laga mat ;)

Nettan sa...

Så bra skrivet för det är just dom sakerna som du tar upp som jag förknippar med könsneutralt. Att uppmuntra att man kan göra allt oavsett kön. / Nettan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails