2012/09/30

Vem sätter sig över alla och ska välja?

“Sjukdom är ett funktionshindrande tillstånd som karakteriseras av fysiologisk, psykologisk och/eller social ohälsa.”

Läs meningen några gånger och fundera på vad som menas med begreppet sjukdom. Fundera vad som innefattas i varje del, fysiologisk, psykologis och social ohälsa. När det är gjort så kan ni som ser ner på ofrivillig barnlöshet som en sjukdom gärna förklara hur ni plötsligt lyfter bort och bagatelliserar andras infertilitet.

Efter en katastrofal ledare i en av de största tidningarna häromveckan så kom äntligen en otroligt bra debatt i en annan tidning idag.

Jag blir så upprörd och förbannad över att en ledare kan skiva på ett sådan förnedrande sätt. Att lägga all skuld på att kvinnan inte i tid har skaffat sig en partner att skaffa barn med. Att en kvinna som väntat till +35 ändå är för gammal och då ska man prata om etik och lagstiftningar. Jag måste ställe mig frågan hur det kommer sig att det är etiskt orätt för en kvinna att få barn på äldre dagar (40-45) medans det inte yppas ett ord om att det är lika etiskt fel för en man. Det går inte att komma med att mannen kan göra barn för det är inte det allt handlar om. Etik borde vara etik oavsett ålder, kön, ras och allt det där som vi normalt funtade förstår oss på.

Var drar man gränsen vid vad sjukdom är? Är det en sjukdom att lida av fetma? Ska man hård dra det så är det ju enkelt att bara äta mindre och röra sig mer så varför lägga massa skattepengar på gastric bypass-operationer då. Är det en sjukdom när du som rökare får KOL och därefter kräver massiva vårdinsatser? Rök inte i första skedet. Är det en sjukdom att vara alkolist? Det är väl bara att låta bli flaskan så är ju det problemet löst. Är det en sjukdom att vara elitidrottare och bli opererad över en skada som man ådragit sig på planen?

Är det ingen som hör hur absurt det låter? Vem sätter sig över alla och ska välja ut vad som vi normalt dödliga anser vara en sjukdom. Det finns klart och tydligt i förteckningar vilka åkommor som klassas som sjukdomar.

Vi betalar skatt i detta landet för att vi ska kunna få den vård vi behöver, oavsett vad det än må vara. Det är inte upp till mig eller dig för den delen att välja var de ska gå.

Vi betalar skatt för att hjälpas åt, för att inte klyftorna ska bli större än de redan är genom att inte alla har råd att vända sig till vården.

“Mina skattepengar ska inte gå till lyxproblem” Nej, men det är ok att de går till sjukskrivningar på grund av både fysiska, psykiska och sociala problem en outredd ofrivillig barnlöshet kan ge? Hur mycket skulle inte det kosta? Men det är det ingen som tänker på verkar det som eftersom vi kvinnor blir för gamla och sedan får skylla oss själva. Eller så är det klart att vi ska avbryta våra studier för barn. Varför skulle inte en pappa kunna göra det? Nej, visst nej, det är ju oss kvinnor ett barn behöver.

Usch för trångsinta, fördomsfulla och egoistiska människor.

2 kommentarer:

Västgötskan sa...

Jag håller med till viss del! Självklart ska man hjälpa kvinnor som har problem med att bli gravida! Oavsett om de är 25 eller 45. Men samtidigt var ska man dra gränsen (som du själv säger)?

Om en kvinna som är 50, 55 eller 58 vill ha hjälp att bli gravid; hur länge ska man försöka hjälpa till?

Jag säger inte att man inte ska göra det, men det är jäkligt svårdragna linjer ändå. Inom alla människor/rättigheter/moraliska dilemman och sjukdomar.

Kram M

Nettan sa...

Jag tycker inte att det är etiskt rätt att 50+ ska ha barn eftersom man normalt har hamnat i klimakteriet då. Sedan vet ju alla att efter 32 minskar chanserna radikalt. Men det jag menar är att jag anser att infertilitet är en sjukdom och därför ska man ha samma rätt som alla andra som har diverse sjukdomar.

Det gå inte att skylla på att det är skattepengar och att de ska gå till "riktiga" sjukdomar när man inte tänker på kostnaden det kan bli utan. / Nettan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails