2012/04/18

Är vi bara robotar som följer den som håller i fjärrkontrollen?

Ibland funderar jag på vad det är som gör att så många verkar tro att alla ska vara likadana.

För hur kommer det sig att det finns så mycket utanförskap i samhället. Nu pratar jag inte ens om dom stora utanförskapen som människor råkat hamna i på grund av sjukdom eller arbetslöshet. Nu pratar jag om det ytliga utanförskapet som finns. Det är så synd att vissa tror att man måste vara stöpta ur samma form för att vara värd något. Att ser du inte ut som alla andra i gruppen, tänker som alla andra, agerar som alla andra så verkar det som om det är helt ok att utsätta dom utanför för förakt. Att likt robotar i en klunga nicka och hålla med och enbart göra det som den som håller i fjärrkontrollen säger att dom ska göra.

Det gör mig så ont att enbart tänka mig in i att se världen så enkelspårig och svartvit. Att som ett stim fiskar bilda en stor klunga av precis samma sort och utan att tänka bara följa. Att aldrig se alla vackra blommor som finns vid sidan om utan enbart se en enda sort. Men av en blomma blir det ingen bukett utan det måste komma in flera olika blommor och genom att sedan vårda den kommer den att blomma ut och glädja många.

Att ha olika åsikter är en grund i hela samhället. Det stora problemet idag är att det inte finns någon respekt för andra. Att kunna respektera andras åsikter, naturligtvis så länge det inte finns åsikter som skadar och kränker andra, och föra en normal diskussion med dom. För det är när vi slutar tänka själva och bara blir nickedockor som det blir farligt. För vem bryter det skadliga mönstret då om alla bara står och nickar med för att alla andra gör det? Ibland kan det vara så att det räcker med en liten uttalad tanke, att så ett litet frö, för att få andra att börja tänka. Och sakta kan man bryta det men det gäller att det finns någon som vågar så det där fröet.

Jag läste en statusuppdatering tidigare:

“Folk har seriöst blivit helt jävla dumma i huvet..
Fan spelar det för roll om jag är tillsammans med en tjej?
Jag älskar henne otroligt mkt, Tänker inte lämna henne på grund av er om ni trodde det! HELVETE.. Patetiska jävla fittor..”

Och det är detta jag bland annat menar. När stimmet som blivit stöpta ur formen som samhället och media satt som norm och stimmet bara simmar på, helt blinda för annat än sin glänsande ledare, inte ser blommorna runt omkring. För ser man inte ut som normen eller tycker som normen så verkar det som om det är fritt fram för mobben att plöja fram. Dom plöjer fram likt ångvältar och lämnar en jämn asfalterad väg bakom sig. Men vet ni? Blommor har en tendens att ta sig genom den starkaste asfalten och sakta bilda små sprickor. Men det är för jävligt att dom överhuvudtaget ska behöva kämpa för rättigheter som för en annan är självklara. Men jag har väl inte heller blivit stöpt i den där “lika-formen” utan har mina egna åsikter. Och åsikter måste man man våga ha egna men man måste kunna respektera andras också.

“Jag tycker såhär och du tycker såhär. Fine, men vi har samma värde ändå.”

Så låt oss göra den största bukett som någon skådat genom att släppa våra skygglappar och se dom vackra blommorna runt oss. Dom som så många trampar på för att dom inte är fina nog enligt deras mått. Så ut och ta er tid att titta och inse mångfalden i blomriket.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails